David Wechsler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WISC-III

David Wechsler (Lespezi, 12 januari 1896 - New York, 2 mei 1981) was een Amerikaans psycholoog die bekend werd door het ontwerpen van twee bekende intelligentietests:

Later werd nog een derde test in dezelfde reeks en volgens dezelfde principes ontworpen, maar die werd door zijn medewerkers uitgewerkt: de Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (WPPSI).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Wechsler werd geboren in een Joods gezin in Lespezi (Roemenië), en immigreerde als kind met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Hij studeerde aan het City College van New York en aan de Columbia-universiteit, waar hij in 1917 afstudeerde, en in 1925 onder Robert S. Woodworth promoveerde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkt hij in het Amerikaanse leger waar hij psychologische tests ontwikkelde met rekruten als proefpersonen. Hij studeerde toen onder leiding van Charles Spearman en Karl Pearson. Wechsler werd in 1932 benoemd tot hoofdpsycholoog aan het beroemde Bellevue Hospital in New York, waar hij tot 1967 verbleef. Hij studeerde bij een aantal grootheden op het vlak van de psychologie van die tijd zoals Thorndike, James Cattell, en R. S. Woodworth. Hij studeerde psychoanalyse met Anna Freud (dochter van Sigmund Freud). Hij overleed in 1981 op 85-jarige leeftijd.