Naar inhoud springen

De Anatomische Les

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Anatomische Les is een medische publiekslezing op het snijvlak van geneeskunde en maatschappij waarvoor elk jaar een spreker wordt aangezocht die in zijn of haar discipline internationaal toonaangevend is. De lezing wordt uitgesproken in de grote zaal van het Concertgebouw (ca. 2000 plaatsen). Na afloop is er voor genodigden een receptie in de foyers. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en de Volkskrant.

De eerste keer werd de lezing gehouden in 1994 naar aanleiding van het jubileum van 325 jaar academische geneeskunde in Amsterdam. De lezing weerspiegelt een eeuwenoude academisch-medische traditie. In de zestiende en zeventiende eeuw belegde het Amsterdamse Chirurgijnsgilde jaarlijks een openbare les, waarbij het lijk van een pas geëxecuteerde misdadiger werd ontleed. Ter wille van het publiek werd het begeleidend commentaar gegeven in de volkstaal in plaats van het gebruikelijke Latijn.

De Volkskrant publiceert als medeorganisator jaarlijks een uitgebreid interview met de spreker (ongeveer zes weken voor het evenement) en zorgt voor de uitgave van een boekje met het interview en commentaar van Nederlandse deskundigen, dat na afloop aan alle aanwezigen wordt uitgereikt.

Het verpleegkundig equivalent van De Anatomische Les is de Anna Reynvaan Lezing.