De Groote Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Industrieele Club)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gebouw op de hoek van de Kalverstraat waarin De Groote Club was gevestigd
Gebouw Industria, het onderkomen van wat tegenwoordig De Industrieele Groote Club heet
Interieur van Industria

De Groote Club was een herensociëteit aan de Dam in Amsterdam. Na twee fusies met andere sociëteiten wordt sinds 1975 de naam De Industrieele Groote Club gebruikt.

Vroege geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Doctrina et Amicitia voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1788 werd een leesgezelschap in Amsterdam opgericht met de naam Doctrina et Amicitia. De leden waren patriotten, veelal afkomstig uit de Amsterdamse koopmannen-, rechters-, notarissen- en ambtenarenwereld. Als politiek gezelschap mochten zij geen bijeenkomsten houden maar als leesgezelschap kwamen zij regelmatig bijeen. Doctrina et Amicitia had een grote bibliotheek met 8000 titels, waarvan een groot deel bewaard is gebleven.

In 1872 werd in het gebouw ernaast de Sociëteit de Groote Club opgericht en in 1922 fuseerde Doctrina et Amicitia met de Groote Club, waarna de naam Sociëteit De Groote Club Doctrina et Amicitia gebruikt werd.

Oorlogsjaren[bewerken]

De Groote Club liet door architecten Theodoor Gerard Schill en D.H. Haverkamp in 1912 op de hoek van de Dam en de Kalverstraat tekeningen voor een mooi clubgebouw maken. De eerste tekeningen werden afgekeurd door de Dam-Raadhuiscommissie, maar in 1914 was het gebouw klaar. Beide architecten hadden gewerkt op het bureau van P.J.H. Cuypers tijdens de bouw van het Rijksmuseum. Het clubgebouw werd een rijksmonument. De kelder was van beton, in het dak was een daglicht met glas in lood.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit door de Duitsers in beslag genomen. Zij verkochten het gebouw aan De Nederlanden van 1845. Mondeling werd toegezegd werd dat de Club het gebouw na de oorlog zou kunnen terugkopen.

Schietpartij 7 mei 1945[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Schietpartij op de Dam van 7 mei 1945 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 7 mei 1945 verzamelden Amsterdammers zich op de Dam om de Canadese bevrijders te onthalen. Om 13.00 uur kwamen echter Engelsen de Dam oprijden, een infanteriedivisie in vier lichte pantserwagens en zes bren-carriers. Zij werden warm onthaald en verdwenen weer. Om 15.00 uur ontstond een schietpartij vanuit De Groote Club. Er vielen meer dan 30 doden en 117 gewonden.[1]

Na de oorlog[bewerken]

Na de oorlog bleek de Club het gebouw niet terug te kunnen kopen, waarna de Club het pand tot 1975 huurde, het jaar waarin de Club een fusie aanging met De Industrieele Club, die in 1913 was opgericht. Sinds deze fusie wordt de naam De Industrieele Groote Club gebruikt.

Het clubleven speelt zich af op de Dam 27, in het clubgebouw 'Industria' (1913-1916), waarin De Industrieele Club vanaf 1916 gevestigd was.

Externe link[bewerken]