De Industrieele Groote Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gebouw Industria, het Clubhuis van de Koninklijke Industrieele Groote Club, Amsterdam.

De Industrieele Club is in mei 1913 opgericht als ontmoetingsplaats voor mensen uit het bedrijfsleven en club die de belangen van fabrikanten en ondernemers kon behartigen. Op 1 januari 1976 ging de Industrieele Club een fusie aan met De Groote Club, zo vormden ze tezamen De Industrieele Groote Club. Vanaf 2013 de Koninklijke Industrieele Groote Club met als motto : "Laat je geest gedijen".

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Industrieele Club voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zie De Groote Club voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Grootindustriëlen en andere ondernemers uit het bedrijfsleven wilden zich verenigen in een club die hun belangen wilde behartigen.

Van 1913 tot 1916 werd op de hoek van de Dam en het Rokin Gebouw Industria gebouwd, ontworpen door architect Foeke Kuipers. De begane grond bestond uit een aantal winkels (waaronder sigarenmagazijn Industria) en een parterre met ingang op Dam 27. De Club kon hiervan de parterre, de eerste, de tweede verdieping en gedeeltelijk de derde verdieping betrekken. De verdiepingen 3, 4 en 5 huisvestten kantoren (het huidige vijfsterrenhotel 'Twenty Seven').

Op 8 januari 1916 konden de inmiddels 300 leden voor het eerst hun prachtige Clubhuis betreden.

De parterre bestaat uit een ingang en een receptie.[1] Op de eerste verdieping bevinden zich: de Eetzaal, de Bar, de Clubzaal, de Dameszaal, de Bestuurskamer, een balkon en toiletten. Op de tweede verdieping bevinden zich: de Groote zaal, de Damzaal, de Kluiskamer, de Bibliotheek, het kantoor en toiletten. En op derde verdieping de keuken.

Sinds 1969 is het voor vrouwen mogelijk om lid te worden bij de Industrieele Club.

In 1971 trok De Nederlandsche Vrouwenclub in bij deze voormalige herensociëteit. In september 2011 verhuisde De Nederlandsche Vrouwenclub naar het Doelen Hotel.[2]

Koninklijk[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege het 100-jarig bestaan ontving de club in 2013 het predicaat Koninklijk uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan en heet sindsdien: Koninklijke Industrieele Groote Club.

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 werd Gebouw Industria door de huidige eigenaar aangekocht. Aangezien er een forse achterstand in onderhoud was, vond er in 2017 een restauratie van het exterieur plaats. Naast het behoud en herstel van het bestaande interieur werd een nauwgezette reconstructie van verdwenen en onherstelbare onderdelen gerealiseerd.

Tijdschrift[bewerken | brontekst bewerken]

De Koninklijke Industrieele Groote Club geeft het magazine uit In Good Company

Voorzitter[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter is Douwe Lodewijk (anno 2021).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]