De Journalist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Journalist is een vaktijdschrift voor journalistiek en communicatie dat sinds 1895 bestaat. Het verschijnt om de twee weken en richt zich op ontwikkelingen in media en journalistiek, waarover het nieuws en commentaar brengt. De Journalist wordt uitgeven door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), maar heeft een eigen statuut en is redactioneel verregaand onafhankelijk.

De Journalist verscheen in 2008 in een oplage van 11.500, onder hoofdredacteurschap van Dolf Rogmans (sinds 2008). Het tijdschrift bevatte vroeger vroeger vooral mededelingen van de NVJ en uitspraken van de Raad voor de Journalistiek (RvJ). In de huidige bladformule bestrijkt nieuws van de NVJ en de RvJ een eigen sectie.

Vaste rubrieken in De Journalist zijn "NVJ over...", "NVJ Recht", "Itech en Web", "Collega's en communities", "Bladen" en de journalistieke boekenrubriek "De Schepping van...". Verder zijn er nieuws- en achtergrondverhalen en columns.

Villamedia magazine[bewerken]

Hoofdredacteur Dolf Rogmans maakte op 27 augustus 2009 bekend dat een dag later het laatste nummer van De Journalist onder deze titel zou uitkomen. Per 25 september heet het blad Villamedia Magazine. Inhoudelijk gaat het tijdschrift zich vooral richten op achtergronden en interviews over actuele ontwikkelingen in de mediawereld, praktische informatie en opinie. Daarbij is er meer aandacht voor nieuwe media, tijdschriften en televisie. Het magazine is tot en met april 2013 verschenen in een tweewekelijkse frequentie. Vanaf het voorjaar 2013 is Villamedia een maandmagazine. In het voorjaar van 2014 heeft de redactie van Villamedia het 'web first' principe omarmd. Alle artikelen verschijnen eerst online en daarna in print.