Naar inhoud springen

De Koninklijke Weg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Frans Horsthuis, de schrijver van het boek "De Koninklijke Weg", priester van het bisdom Utrecht, maakte in de jaren zestig een ingrijpende vernieuwing in zijn geloofsleven mee. Hij besloot 'niets anders te weten dan Jezus Christus en die gekruisigd'. Dit bepaalde vanaf dat moment zijn verdere leven. Eerst vertelt hij in dit boek, hoe deze persoonlijke omkeer zich voltrok. Bovendien gaf de Heer hem een gebedsopdracht en een visie voor de Kerk van Europa. Gelijktijdig begonnen zijn reizen naar Oost Europa. Ook ontstonden er contacten met christenen uit diverse christelijke kerken. Vanuit het onbehagen in zijn eigen leven vond Frans een nieuwe weg, die ook voor anderen een uitweg kan betekenen. Een nieuwe visie voor de Kerk van Europa houdt een uitdaging in, opdat christenen hun opdracht gaan verstaan in de tegenwoordige revolutionaire ontwikkeling.

Bij de omslag van dit boek: De Kerk van Europa gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Tegen de achtergrond van Europa, waar de grens lag tussen Oost en West, verschijnt lichtend het kruis. Want Jezus-Alleen heeft de twee verzoend door het kruis, waardoor Hij de vijandelijke scheidsmuur heeft afgebroken (Ef. 2, 14-16). Het afgebeelde kruis stond in een donkere kloosterkerk. De omtrekken werden slechts door een zwak schijnsel verlicht. In het midden, waar de lijnen samenkwamen, was niets......duisternis. In diepste verootmoediging trok Jezus zijn leven terug in een punt: Zijn hart. Vandaar vloeide het terug in God. Deze verootmoediging was de koninklijke weg die Hij eerst zelf ging. Het is ook de weg voor de toekomstige Kerk van Europa, die nog veel van haar wereldse vormen en onderlinge verdeeldheid kwijt moet, om zout der aarde te worden voor een vernieuwd Europa. Zie Jesaja 35,8 "Er zal een gebaande weg zijn, genaamd "de heilige weg". De verlosten wandelen daarop, de vrijgekochten des Heren.

Frans heeft 40 jaar door Europa gezworven en zonder geld geleefd. Na zijn dood hebben een stel vrienden ervoor gezorgd dat zijn boeken nog steeds gratis te verkrijgen zijn via https://dekoninklijkeweg.nl/