De leeuw van Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Leeuw van Vlaanderen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie De Leeuw van Vlaanderen (film) voor het artikel over de gelijknamige film uit 1984.
Zie het artikel Zie De Leeuw Van Vlaanderen (strip) voor het artikel over de gelijknamige strip uit 1952.
De leeuw van Vlaanderen
Leeuwvanvlaenderen.gif
Auteur(s) Hendrik Conscience
Land België
Taal Nederlands
Onderwerp Guldensporenslag
Genre Historische roman
Uitgever L. J. de Cort
Uitgegeven 1838
Medium Boek
ISBN-code 90 223 0479 5
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De leeuw van Vlaanderen (oorspronkelijk: De Leeuw van Vlaenderen of de Slag der Gulden Sporen) is een historische roman geschreven door de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience in 1838. Het boek vertelt het verhaal over de Guldensporenslag in 1302. Conscience werd hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd tot het schrijven van het boek na het zien van het schilderij De Slag der Gulden Sporen van Nicaise De Keyser.

Een voorstudie van 1836 van De slag der Gulden Sporen van Nicaise De Keyser in het museum Kortrijk 1302

In De leeuw van Vlaanderen beschrijft Conscience de Guldensporenslag die hij als achtergrond gebruikt om de liefdesavonturen te schetsen van Machteld, de dochter van Robrecht III van Béthune met ridder Adolf van Nieuwlandt. Conscience werd vaak verweten dat hij in zijn boek een loopje nam met de geschiedenis. Zo verschijnt Robrecht III van Béthune in het boek als redder van het Vlaamse leger op het slagveld terwijl hij in werkelijkheid in Franse gevangenschap verbleef. Conscience had nochtans een twintigtal historische bronnen geraadpleegd, de plaats van de slag zelf verkend en deskundigen in middeleeuwse geschiedenis om advies gevraagd. Hij liet zich echter misleiden door foutieve informatie die hij in middeleeuwse kronieken aantrof.

Status[bewerken]

Met het grote succes van De leeuw van Vlaanderen kreeg Conscience de titel "de man die zijn volk leerde lezen". Verder heeft dit boek sterk bijgedragen tot de Vlaamse bewustwording in de 19de eeuw en de groei van de Vlaamse Beweging tot in 20e eeuw en daarna.

Bob De Moor bewerkte het boek in 1949-1950 tot een stripverhaal. Ook in De Rode Ridder-stripreeks is het album De leeuw van Vlaanderen (1984) op Conscience's roman gebaseerd. De roman werd ook in 1985 verfilmd door Hugo Claus en assistent-regisseurs Stijn Coninx en Dominique Deruddere, met in de hoofdrollen Jan Decleir, Julien Schoenaerts en Frank Aendenboom.

Externe links[bewerken]