De Stenen Tafel (molen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Stenen Tafel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie De Stenen Tafel (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van De Stenen Tafel.
De Stenen Tafel / De Olliemölle
De Stenen Tafel (rechter molen: korenmolen)
De Stenen Tafel (rechter molen: korenmolen)
Basisgegevens
Plaats Borculo
Waterloop zijtak van de Berkel
Bouwjaar 18e eeuw
Type onderslagmolen
Rad 4,40 m / 4,70 m
Functie korenmolen
Restauraties  1966/70
Huidig gebruik  voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf; restaurant
Monumentnummer  9878
Externe link(s) en afbeeldingen
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Molendatabase De Olliemölle
De beide molens
De beide molens
De voormalige oliemolen
De voormalige oliemolen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Stenen Tafel is een onderslag watermolen in Borculo in de Nederlandse gemeente Berkelland. De molen bestaat uit twee delen: een koren- en pelmolen op de ene oever en een voormalige oliemolen (later verbouwd tot korenmolen) op de andere. In beide molens bevindt zich een tegenwoordig een restaurant. De molen bevindt zich op "Het Eiland", op een zijtak van de Berkel.

De molen stamt uit de 18e eeuw en heeft een aantal voorgangers gehad. Van oudsher behoorde hij tot de goederen van de heerlijkheid Borculo. De gemeente Borculo werd in eigenaar van het gehele molencomplex en heeft het van 1966 tot 1970 volledig laten restaureren. Eind 2007 kochten de restauranthouders het complex van de gemeente Berkelland.

De Stenen Tafel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Stenen Tafel (restaurant) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De rechtermolen (in de stroomrichting gezien) heeft tot ca. 1875 als korenmolen gediend en is daarna verbouwd tot cichoreifabriek. In 1880 brandde deze af, om het jaar erop te worden herbouwd. De gemeente Borculo kocht deze molen in 1957. Na de restauratie werd het gebouw verhuurd aan de familie Vlessert, die er een restaurant in vestigde. In 1994 werd het beheer van het restaurant overgedragen aan de huidige restauranthouders Raymond Prinsen (kok) en Gea Meppelink. Van 1999 tot 2011 had het restaurant een Michelinster. In december 2010 werd bekend dat het restaurant per 1 april 2011 zou sluiten.[1] In 2019 is een nieuwe horecagelegenheid in het gebouw gevestigd, met de naam Proeflokaal 01.

In het restaurant is achter een hekje het tandrad te zien dat door het waterrad wordt aangedreven.

De Olliemölle[bewerken]

Deze molen is de kleinste van de twee en is, zoals de naam doet vermoeden, gebouwd als oliemolen. In 1920 heeft een verbouwing tot korenmolen plaatsgevonden. In 1924 kocht de gemeente deze molen; sinds 1978 wordt ook dit deel van het complex als restaurant gebruikt. In 2008 ontving deze bistro een Bib Gourmand van Michelin.


Externe link[bewerken]

  • Ronald Stenvert e.a., De Stenen Tafel in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 118

Referenties[bewerken]

  1. Topkok stopt met sterrenrestaurant, De Telegraaf, 6 december 2010