De Tuinen van Hoegaarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een deel van de tuinen.
Kikker bij een vijver in de tuinen

De Tuinen van Hoegaarden omvat een geheel van 26 thematuinen, die zich bevinden op het landgoed van het Kapittelhuis te Hoegaarden. Het 4 ha grote kapittelpark huisvest de Tuinen van Hoegaarden sinds 1991. De Tuinen van Hoegaarden is een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse tuinaannemers en VLAM.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De tuinen vormden oorspronkelijk een park achter het Kapittelhuis. Dit park werd aangelegd in de jaren 1880 en was toen 3 hectare en 16 are groot. Het Kapittelhuis en de tuinen waren destijds privé-eigendom van de brouwersfamilie Dumont. Hoewel het geheel "hof" genoemd werd, was het geen moestuin, maar veeleer een lusthof. Stelselmatig volgde aanplanting. Dymphna Dumont trouwde in 1911 met Albert Charles Bail, waardoor het geheel in handen kwam van de familie Bail.[1] Hun zoon Paul Bail werd meteen de laatste privé-eigenaar van het park: in 1980 werd hij vermoord.[2] Bail was ongehuwd en kinderloos en had geen erfgenamen. Op die manier werd de staat eigenaar van de gronden. Enkele jaren later kocht de gemeente Hoegaarden het geheel aan en stelde het open voor publiek.

In 1990 werden de tuinen samen met andere elementen beschermd als dorpsgezicht.[3]

In juni 1991 werden de Tuinen van Hoegaarden officieel geopend door Gaston Geens, toenmalig voorzitter van de Vlaamse Executieve (later werd deze functie "minister-president van de Vlaamse Regering" genoemd).[4] De tuinen heetten oorspronkelijk de Vlaamse Toontuinen. In 2004 werd de naam gewijzigd in De Tuinen van Hoegaarden.

De thematuinen[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Hagenpadtuin
 2. Serretuin
 3. Stadstuin
 4. Misdaadtuin
 5. Patiotuin
 6. Biertuin
 7. Pollenarme tuin
 8. Geurtuin
 9. Zitkuiltuin
 10. Gouden tuin
 11. Pottentuin
 12. Vijvertuin
 13. Formele tuin
 14. Bamboetuin
 15. Kringlooptuin
 16. Geheime tuin
 17. Spiegeltuin
 18. Boudewijntuin
 19. Daktuin
 20. Schaduwtuin
 21. Rozentuin
 22. Tuin van heden
 23. Mercatortuin
 24. Landelijke tuin
 25. Ecologische siertuin
 26. Borders

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Tuinen van Hoegaarden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.