De Zuid-Limburger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Zuid-Limburger was een weekblad/krant, die op 8 juli 1916 voor het eerst verscheen te Kerkrade in Nederlands Limburg.[1]

Financiële hulp voor de oprichting kwam voornamelijk van de Katholieke Mijnwerkers Bond. Eerste hoofdredacteur was Dr. L. Verhagen (Neerlandicus en priester-leraar aan het gymnasium Rolduc).

Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de juistheid van het volgende gedeelte
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Lijkt op een persoonlijke mening.

De krant had het in zich gezien de redactie en de thema's de belangrijkste krant voor Zuid-Limburg te worden. Wegens mismanagement en latere redacteuren, die zich vooral op het gemeentelijk gebeuren in Kerkrade toelegden, is dit er niet van gekomen.

Volgens Dr. L de Jong, Het koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, deel 1, werd De Zuid-Limburger als eerste krant in Nederland een verschijningsverbod opgelegd. Na de oorlog verfriste de krant nog enige tijd onder redactie van Hans Berghuis (dichter, enkele bundels van hem verschenen bij Querido en journalist).

In de jaren 1960 werd de krant opgekocht door De Limburger, die er een gratis huis-aan-huisblad van maakte. Op 1 januari 2010 fuseert het blad met zusterblad De Trompetter. Het nieuwe blad verschijnt onder de samengestelde naam De trompetter/De Zuid Limburger.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]