Dead Silence

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dead Silence
Regie James Wan
Producent Mark Burg
Gregg Hoffman
Oren Koules
Scenario Leigh Whannell
Hoofdrollen Ryan Kwanten
Donnie Wahlberg
Amber Valletta
Bob Gunton
Michael Fairman
Judith Roberts
Muziek Charlie Clouser
Montage Michael Knue
Cinematografie John R. Leonetti
Distributie Universal Pictures
Première 16 maart 2007
Genre Horror
Speelduur 91 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 20.000.000
Gewonnen prijzen 0
Overige nominaties 0
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dead Silence is een Amerikaanse horrorfilm uit 2007 van regisseur James Wan. Deze schreef het verhaal van de productie samen met Leigh Whannell.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Wanneer er geklopt wordt aan de deur van Jamie (Ryan Kwanten) en Lisa Ashen (Laura Regan) blijkt er voor de deur een groot pakket achtergelaten te zijn, zonder naam van een afzender. Wanneer ze het openmaken blijkt er een grote houten buikspreekpop in te zitten, genaamd Billy. Jamie voelt zich er niet op zijn gemak bij en daarom besluit Lisa hem te laten schrikken wanneer hij terugkomt met het eten dat hij op gaat halen. Ze zet Billy in zittende houding op het bed met een wit laken eroverheen, zodat het lijkt alsof zij in bed op haar man zit te wachten.

Wanneer Jamie terugkomt met het eten, hoort hij hoe de stem van zijn vrouw hem plagend naar de slaapkamer roept. Voor de deur treft hij een flink bloedspoor aan, maar als hij opnieuw zachtjes geroepen wordt, gaat hij naar binnen. Daar zit op het bed een gestalte met het witte laken eroverheen. Niet geamuseerd door de grap met het bloed trekt Jamie het laken weg. Eronder zit de dode Lisa met wijd opengesperde en van tong ontdane mond.

Nadat Jamie de politie heeft gebeld, arriveert rechercheur Lipton (Donnie Wahlberg). Hij gelooft niets van Jamies verhaal en bombardeert hem tot eerste verdachte. Hij vindt Jamies verklaring wel een erg rammelend verhaal, want hoe kan Lisa hem naar de slaapkamer geroepen hebben - zelfs als ze toen nog leefde - zonder tong.

Wanneer Jamie na Lisa's begrafenis langsgaat bij zijn al jaren van hem vervreemde vader Edward (Bob Gunton), vertelt die hem over een rijmpje over Mary Shaw (Judith Roberts). Dat luidt: "Beware the stare of Mary Shaw. She had no children, only dolls. And if you see her in your dreams, make sure you never, ever scream."
Shaw was een succesvol buikspreekster die de schuld kreeg van de verdwijning van het jongetje Michael Ashen (Steven Taylor), dat kort daarvoor stoorde tijdens een van haar voorstellingen. Een groep mannen, waaronder Edward, nam het recht in eigen hand en vermoordde Shaw, maar niet voordat ze haar dwongen te schreeuwen en haar tong afsneden. Ze werd vervolgens naar haar eigen wens begraven met al haar 101 poppen. Kort daarop werden de moordenaars één voor één dood teruggevonden met uitgerukte tong. In de generaties daarna overkwam hun kinderen hetzelfde en de kinderen daar weer van eveneens.

Wanneer Jamie het verhaal aan Lipton vertelt, raakt die hoe langer hoe meer ervan overtuigd dat er aan een steekje los zit aan zijn hoofdverdachte. Die vindt in de voering van de kist waar pop Billy in zat een poster van het optreden van Mary Shaw, de meesterbuikspreekster, en haar buikspreekpop Billy. Omdat hij een vrij man is zolang Lipton nog niet genoeg heeft om hem op te pakken, gaat Jamie naar het dorpje Ravenhearst, wat als adres opgegeven stond in de voering van de kist.

Eenmaal in het dorpje aangekomen,nog altijd met de pop Billy, gaat hij het theater van Mary Shaw binnen. Daar vindt hij aantekeningen van de psychopathische Buikspreekster en ontdekt dat het haar streven was de 'Perfecte buikspreekpop' te creëren. Wanneer hij de aantekeningen doorkijkt ziet hij in de spiegel voor zich Mary Shaw in een stoel achter hem zitten. Als hij omkijkt zit ze er natuurlijk niet. Toch hevig geschrokken verlaat hij het theater, en overnacht daarna in een hotel.

Die nacht in het hotel hoort hij zachtjes zijn naam. Het blijkt de pop Billy te zijn. Dan komt het gezicht van Mary Shaw ineens door de gordijnen op hem af, en snel doet hij het licht aan. Gelijk verdwijnt alles.

Later, na een bezoek bij de plaatselijke lijkschouwer, verneemt hij van de autistische Marion dat 'Ze' terug is. Daarmee doelt ze op Mary Shaw. Marion draagt hem op de pop te begraven. Wanneer hij dat gedaan heeft en in zijn auto gaat zitten, valt ineens de pop Billy tegen de voorruit aan. Hij racet weg.

Eenmaal aangekomen bij het hotel blijkt dat de rechercheur achter hem aan is gereisd en hij neemt de pop Billy mee. Er gebeurt niets met hem, maar wanneer hij even weggaat haalt Jamie de pop weer terug om hem opnieuw te begraven.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Kwanten, Ryan Ryan Kwanten Jamie Ashen
Wahlberg, Donnie Donnie Wahlberg Detective Jim Lipton
Roberts, Judith Judith Roberts Mary Shaw
Fairman, Michael Michael Fairman Henry Walker
Heney, Joan Joan Heney Marion Walker
Gunton, Bob Bob Gunton Edward Ashen
Valletta, Amber Amber Valletta Ella Ashen
Regan, Laura Laura Regan Lisa Ashen
Taylor, Steven Steven Taylor Michael Ashen

Trivia[bewerken]

  • Makers Wan en Whannell zijn ook makers van de Saw-reeks. De pop die Jigsaw in die serie gebruikt, is in Dead Silence opgenomen als een van de 101 poppen van Mary Shaw en is kort te zien in haar huis. Jigsaws pop heette ook Billy, evenals de pop die Jamie Ashen opgestuurd krijgt.

Externe links[bewerken]