Dechen Shak-Dagsay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dechen Shak-Dagsay
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1959
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Werk
Genre(s) Tibetaanse muziek
Beroep zangeres
Instrument(en) stem
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dechen Shak-Dagsay (Kathmandu, Nepal[1] 1959[2]) is een Tibetaanse zangeres van traditionele Tibetaans boeddhistische mantra's.

Haar vader is Dagsay Rinpoche, een tulku van het klooster Chogri die op zijn derde werd erkend als de vijfde incarnatie van de Dagsay Rinpoche. Hij en zijn vrouw vluchten uit Tibet in 1959 tijdens de Tibetaanse diaspora om gevangenschap te voorkomen. In de tussentijd werd Dechen Dagsay als oudste dochter van het gezin in India geboren. Zwitserland nam in die tijd duizend Tibetaanse vluchtelingen op en in dat land arriveerde ze in mei 1963[3] als driejarig meisje.

Het gezin bekommerde zich veel om het behoud van de Tibetaanse cultuur en daardoor groeide ze op met Tibetaanse muziek en dans.

Discografie[bewerken]

In 1989 maakte Dechen Shak-Dasay haar debuut met de maxi-single Bodhicitta die ze samen met de Zwitserse muzikant Roger Dupont opnam en in 1993 werkte ze mee aan de filmmuziek van Little Buddha van Bernardo Bertolucci in Londen.

Haar debuutalbum was in 1999 Dewa Che, in 2002 bracht ze haar tweede CD uit, Shi De, a call for worldpeace, en in 2004 haar derde CD Dcham Sem.

Externe link[bewerken]