Naar inhoud springen

Deir ez-Zor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Zeloot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2020 om 23:34. (Betere uitleg van de stad, locatie, landbouw en industrie etc)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Dit artikel gaat de stad Deir ez-Zor. Voor het gelijknamige gouvernement, zie Deir ez-Zor (gouvernement).
Deir ez-Zor
دير الزور
Plaats in Syrië Vlag van Syrië
Deir ez-Zor (Syrië)
Deir ez-Zor
Situering
Gouvernement Deir ez-Zor
District Deir ez-Zor
Coördinaten 35° 20′ NB, 40° 9′ OL
Algemeen
Inwoners
(1994)
133.000
Hoogte 210 m
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Azië

Deir ez-Zor (Arabisch: دير الزور, Dair az-Zaur) is een plaats in het Syrische gouvernement Deir ez-Zor en telt 212.000 inwoners (2004). De stad ligt op de westelijke oever van de rivier de Eufraat. Deir ez-Zor is de grootste stad in Oost-Syrië en de zevende stad van het land, op zo'n 450 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Damascus. De redelijk welvarende stad ligt in een vruchtbaar agrarisch gebied, met akkerbouw (katoen, graan) en veeteelt (Awassi schapen).

De stad heeft veel landbouwverwerkende industrie, plus dienstverlening op dat gebied, en daarnaast olieverwerkende industrie. Er zijn zoutmijnen in de naaste omgeving. Voorheen trok de stad vrij veel toeristen. De stad heeft vele karakteristieke hotels -ook 5-sterren- aan de oevers van de Eufraat. De stad was een uitvalsbasis voor toerisme in de omringende woestijn. Er is een vliegveld (IATA code: DEZ) in de buitenwijk Al-Jafra.

Armeense Genocide

De Deir ez-Zor kampen waren concentratiekampen in het hart van de Syrische woestijn, waar duizenden Armeniërs ten tijde van de Armeense Genocide gedwongen werden tot dodenmarsen.[1] In totaal wordt het aantal overleden Armeniërs in de kampen van Deir ez-Zor en de bijhorende dodenmarsen geraamd op 150.000.

Burgeroorlog Syrië

De stad werd tijdens de burgeroorlog in Syrië ruim drie jaar lang omsingeld door de Islamitische Staat. Er was een groot tekort aan voedsel en medicijnen. De stad kon alleen in leven gehouden worden door aanvoer via de lucht door de Syrische luchtmacht. De Islamitische Staat bezette steeds meer van de stad, en tenslotte werd ook het militair vliegveld gescheiden van de woonwijken. In september 2017 kon het Syrische leger van President Bashar al-Assad de stad eindelijk ontzetten.[2]

Zie ook

Zie de categorie Dayr az-Zawr van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.