Del Amitri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Del Amitri in 2014

Del Amitri is een Schotse rockgroep. De band werd in 1982 in Glasgow opgericht door zanger en songschrijver Justin Currie en gitarist Iain Harvie.

In 1985 verscheen het debuutalbum, Del Amitri. Opvolger Waking Hours (1989) zorgde voor het eerste commerciële succes. De single 'Nothing Ever Happens' bereikte de elfde plaats in het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten bereikte 'Kiss This Thing Goodbye' de hitparades. In Nederland bleef 'Nothing Ever Happens' in de tipparade steken.

Change Everything (1992) zou het succesvolste album van Del Amitri worden. Het album reikte in het Verenigd Koninkrijk tot de tweede plaats in de albumlijsten. De single Always the Last to Know behaalde de dertiende plaats in het Verenigd Koninkrijk. Het nummer bereikte in Amerika ook de hitparades. In Nederland kwam Be My Downfall, het openingsnummer van het album, niet verder dan de tipparade.

In 1995 verscheen het album Twisted, dat in het Verenigd Koninkrijk de derde plaats bereikte. Diverse singles kwamen in de hitparades terecht. 'Roll to Me' bereikte in Amerika zelfs de top tien van de Billboard Hot 100, terwijl het in het Verenigd Koninkrijk niet verder kwam dan de 22e plaats.

In 1997 kwam Some Other Sucker's Parade uit. Het album was goed voor de zesde plaats in de albumlijsten in het Verenigd Koninkrijk. In 2002 verscheen Can You Do Me Good?, wat voorlopig het laatste album van Del Amitri zou worden.

In het najaar van 2007 is het eerste soloalbum van Justin Currie verschenen: What is Love For. In 2010 verscheen het tweede soloalbum van Justin Currie: The Great War. In 2013 verscheen de vooralsnog laatste solo-cd van Currie genaamd Lower Reaches.

In 2014 ging Del Amitri weer op tournee in het Verenigd Koninkrijk. Van deze tournee is in hetzelfde jaar een livealbum uitgekomen, Into the Mirror.