Demodulatie (transmissie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Demodulatie, de omgekeerde bewerking van modulatie, is in de radiotechniek en bij datatransmissie de techniek om het bronsignaal weer uit het ontvangen signaal af te zonderen. Men spreekt ook wel van detectie.

AM demodulatie[bewerken | brontekst bewerken]

Een AM-signaal kan gedemoduleerd worden door gelijkrichting (diodedetectie). De momentane waarde van het gelijkgerichte signaal zal evenredig zijn met de amplitude van het omhullende van het oorspronkelijke signaal.

FM demodulatie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verscheidene manieren om een FM-signaal te demoduleren. De meest gebruikelijke is met behulp van een discriminator, een schakeling bestaande uit een filter dat het signaal verzwakt evenredig met de frequentie en een diodedetector, zoals bij AM-demodulatie. Een verbeterde versie hiervan gebruikt twee filters met diodedetectors, het ene filter is afgestemd op het hoge eind en de andere op het lage deel van de frequentieband en voert de signalen van beide detectors toe aan een verschilversterker.

Een andere methode voert het signaal naar een phase-locked loop waarbij het "bijregel"-signaal het gedemoduleerde signaal levert.