Den som dræber

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Den som dræber
Those Who Kill
Genre Detective
Speelduur 45 minuten
Bedenker Elsebeth Egholm
Stefan Jaworski
Hoofdrollen Laura Bach
Jakob Cedergren
Lars Mikkelsen
Lærke Winther Andersen
Frederik Meldal Nørgaard
Regie Birger Larsen
Niels Nørløv
Kasper Barfoed
Scenario Elsebeth Egholm
Stefan Jaworski
Siv Rajendram
Rikke De Fine Licht
Thorleif Hoppe
Muziek Frans Bak, BFM
Land van oorsprong Vlag van Denemarken Denemarken
Taal Deens
Productie
Producent Jonas Allen
Peter Bose
Distributie Vlag van Nederland / Vlag van België Lumière
Uitzendingen
Start 13 maart 2011
Einde 15 mei 2011
Afleveringen 10 (12 incl. speelfilm)
Seizoenen 1
Zender Vlag van Denemarken TV 2
Vlag van Nederland NPO 2 (KRO)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Den som dræber (internationaal op dvd uitgebracht onder de naam Those Who Kill) is een Deense politieserie, die is bedacht door de Deense bestsellerauteur Elsebeth Egholm en Stefan Jaworski met medewerking van de scriptschrijvers Siv Rajendram, Rikke De Fine Licht en Thorleif Hoppe. De regisseurs zijn Birger Larsen, Niels Nørløv en Kasper Barfoed.

De serie volgt het onderzoek van een speciale eenheid van de politie van Kopenhagen, geleid door rechercheur Katrine Ries Jensen met de hulp van forensisch psychiater en profiler Thomas Schaeffer. Het duo is gespecialiseerd in seriemoordenaars die niet passen binnen de traditionele gedragspatronen. Tot het vaste team behoren ook recherchechef Bisgaard, rechercheur Molbeck en forensisch arts Mia Vogelsang. Er zijn 10 afleveringen van 45 minuten gemaakt, waarvan er steeds twee een doorlopende plot hebben, zodat er 5 televisiefilms van 90 minuten ontstaan.

Van 1 tot en met 6 januari 2013 zond de KRO de serie uit op Nederland 3. Een Nederlandstalige versie van de eerste zes delen met als titel De Jacht, geregisseerd door Will Koopman, werd in mei-juni 2016 uitgezonden door SBS6.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Bijna een derde deel van de Deense bevolking keek naar de eerste aflevering van de eerste serie, toen die in première ging op 13 maart 2011. Op een schaal van 1 tot 5 werd de aflevering door het kijkerspubliek beoordeeld met een 4,1.[1] Er was onmiddellijk veel kritiek op de gewelddadige scènes in de serie. Ook de reacties van tv-recensenten waren erg afwijzend. Het Deense commissariaat van de media, de radio- og TV-nævnet veroordeelde officieel het geweldniveau in de serie.[2] Het duurde dan ook acht jaar voordat er een tweede serie kwam.

De deense zender TV2 zond de eerste serie uit, een reeks van 10 afleveringen. Op 8 september 2011 was de première van de dubbele aflevering 11 en 12 als bioscoopfilm, die de titel Den som dræber: Fortidens skygge draagt. IN maart 2019 ging een tweede serie van start met nieuwe hoofdrolspelers. Opnieuw verweten recensenten de makers dat de serie te gewelddadig was. De kritiek was niet mals. De recensent van de conservatieve krant Berlingske Tidende schreef dat de tweede serie opnieuw onbehaaglijke scènes bevatte en het advies was eerst te kijken als kinderen in bed liggen. De recensent van Jyllands-Postens meende dat de serie »klam« was en een brute verkrachtingsscène zonder enkele reden in een stuk mainstreamfictie was opgenomen. De recensent van de sociaal-democratische krant Politiken schreef dat de serie vanwege de walgelijke geweldsscènes moeilijk te begrijpen was en te verteren. Men heeft zin, zo schreef de recensent om niet verder te kijken omdat het afstoot en ook niet spannend genoeg is. (‘Man har ikke lyst at se videre, fordi det er ubehageligt, men ikke helt spændende nok’).

Acteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Gastacteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1 (2011)[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Nr. Titel Regisseur Scenario Datum Vlag van Denemarken Datum Vlag van Nederland
11
Het lijk in het bos - deel 1

Liget i skoven - del 1
13 maart 201112 januari 2014
In een bos in Kopenhagen wordt een lijk gevonden. Al snel komt het team erachter dat er een seriemoordenaar aan het werk is die het voorzien heeft op jonge vrouwen. 
22
Het lijk in het bos - deel 2

Liget i skoven - del 2
20 maart 201112 januari 2014
 
33
Utopia – deel 1

Utopia - del 1
27 maart 201119 januari 2014
Een moeder en haar kind worden vermoord gevonden in hun huis. Er is niets gestolen en er is geen duidelijk motief voor deze brute moorden. De zaak grijpt Thomas aan en hij neemt zich voor de moordenaar te achterhalen. Terwijl het onderzoek vordert wordt wederom een gezin gegijzeld en gevangengehouden. De dader wil de rol van vader en echtgenoot overnemen en laat het gezin in leven zo lang ze het spelletje meespelen. In een race tegen de klok moeten Katrine en Thomas het gezin vinden en bevrijden, voordat de fantasie van de moordenaar uiteenvalt en hij opnieuw een bloedbad aanricht. 
44
Utopia – deel 2

Utopia - del 2
3 april 201119 januari 2014
 
55
Kwaad bloed - deel 1

Ondt blod - del 1
10 april 201126 januari 2014
Een jonge gevangene wordt verkracht en vermoord gevonden in de gevangenis. Terwijl detective Katrine het opneemt tegen het gevangenissysteem, dat deze aanval mogelijk heeft gemaakt, wordt ze geconfronteerd met een deel van haar verleden dat ze liever zou vergeten. Als een tweede gevangene op dezelfde manier wordt aangetroffen, wordt al snel duidelijk dat er een seriemoordenaar actief is achter de tralies. De reputatie van de politie staat op het spel en onder grote druk moeten Katrine en haar collega Thomas de zaak oplossen. Maar de gevangenis, een meedogenloze plek waar wraak en geweld de boventoon voeren, grijpt hen naar de keel. 
66
Kwaad bloed - deel 2

Ondt blod - del 2
17 april 201126 januari 2014
 
77
Oog om oog - deel 1

Øje for øje - del 1
24 april 20112 februari 2014
Nadat het onherkenbare lichaam van een man wordt gevonden, weet het politieteam van Kopenhagen al snel de link te leggen tussen de moord en de oorlog tussen Oost-Europese drugsbendes. Gelukkig heeft de politie een agent undercover, die werkzaam is als chauffeur voor een van de bendeleiders. Thomas vermoedt echter dat de zaak van een veel meer persoonlijke aard is dan zomaar een afrekening in het drugscircuit. Als vervolgens dan ook de undercoveragent dood gevonden wordt, moet Thomas een belangrijke beslissing nemen die verstrekkende gevolgen heeft voor hemzelf, zijn familie en de politie. 
88
Oog om oog - deel 2

Øje for øje - del 2
1 mei 20112 februari 2014
 
99
Patience des doods - deel 1

Dødens kabale - del 1
8 mei 20119 februari 2014
Door puur toeval wordt het lichaam van een jonge vermoorde vrouw gevonden, enkele seconden voordat het in vlammen zou zijn opgegaan in de vuilverbrander. Katrine en Thomas worden op de zaak gezet en moeten erachter komen wie deze schijnbaar perfecte moord gepleegd heeft. De psychopathische dader bereidt zijn misdaden tot in detail voor en deinst er niet voor terug om een kat-en-muisspel met de politie te spelen. Ondertussen ontmoet Katrine een charmante man, die perfect voor haar zou zijn ware het niet dat hij getrouwd is. Maar naarmate hun affaire serieuzer wordt ontdekt ze dat de man enkele duistere geheimen heeft. 
1010
Patience des doods - deel 2

Dødens kabale - del 2
15 mei 20119 februari 2014
 

Speelfilm (2011)[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Nr. Titel Regisseur Scenario Datum Vlag van Denemarken Datum Vlag van Nederland
111
Shadow of the past

Fortidens skygge
Birger Larsen15 maart 201216 februari 2014
Tot grote ergernis van Katrine neemt Thomas ontslag bij de politie met het plan terug te keren naar zijn vroegere baan bij de universiteit. Maar terwijl zijn laatste werkdag nadert, krijgt Thomas te maken met een heftige zaak die een fout uit zijn verleden naar boven brengt. Als jonge psycholoog had hij een patiënt die telkens dezelfde gedetailleerde tekeningen maakte van een tragisch verkeersongeluk, maar trok daar geen conclusies uit. Nu keren de beelden terug, dit keer in de vorm van echte moorden. Thomas wil de zaak tot het einde uitzitten, maar is niet voorbereid op de gewelddadige manier waarop dat zal gebeuren.