Naar inhoud springen

Deng Ai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deng Ai
Deng Ai
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 邓艾
Traditioneel 鄧艾
Pinyin Dèng Ài
Wade-Giles Teng Ai
Familienaam Deng
Omgangsnaam Shìzǎi (士载)

Deng Ai (Chinees: 鄧艾) (197 - 264) was een generaal van het koninkrijk Wei tijdens de Drie Koninkrijken-periode in China. Er werd gezegd dat hij bij elke heuvel en vallei meteen plekken zocht om het graan op te bergen en troepen te plaatsen. Zijn talenten werden ontdekt door Sima Yi en werden gebruikt om de campagne van het koninkrijk Shu, geleid door Jiang Wei, tegen te houden.

In 263 deed hij mee, samen met Zhong Hui, aan de campagne om Shu te veroveren. Jiang Wei hield ze tegen ergens ten zuiden van Hanzhong. Deng Ai stelde voor om troepen te verplaatsen door Yinping (陰平), maar Zhong Hui was het daar niet mee eens.

Deng Ai voerde zijn eigen plan uit met zijn zoon en troepen en het bleek een groot succes te zijn. Uiteindelijk kregen ze het voor elkaar om Chengdu binnen te dringen. De keizer van Shu, genaamd Liu Shan, gaf zich over.

Jiang Wei wilde echter niet dat Shu zou vallen. Hij stelde vast dat Zhong Hui in opstand wilde komen tegen Wei. Ze gingen samenwerken en onteerden Deng Ai. Ze stuurden de officier Wei Guan om hem gevangen te nemen. Jiang Weis plan faalde echter en het leger van Wei doodde Jiang Wei en Zhong Hui. Het leger probeerde Deng Ai te redden, maar uit angst voor wraak doodde Wei Guan Deng Ai en zijn zoon Deng Zhong.

Deng Ai werd voor het verkrijgen van de militaire rang vaak lastiggevallen met zijn stotterprobleem. Hier maakte hij vaak gebruik van wanneer hij met zijn superieuren praatte, die zijn gestotter vaak zagen als een grap of geestige uitdrukking.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • de Crespigny, Rafe (2007). A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill. p. 109. ISBN 978-90-04-15605-0.