Denise Probst-Massin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Denise Probst-Massin
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Brussel, 19 februari 1913
Overleden 18 oktober 1980
Geboorteland Vlag van België België
Beroep(en) textielkunstenaar, glazenier
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Denise Probst-Massin (Brussel, 19 februari 1913 – ?, 18 oktober 1980) was een Belgisch textielkunstenaar en glazenier.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Denise Massin werd geboren in Brussel,[1] waar ze studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel.[2] In 1936 trouwde ze met de Luxemburgse kunstenaar Émile Probst (1913-2004). Ze woonden begin jaren 50 in Saarbrücken en hadden een eigen atelier in glasramen en wandtapijten in Brussel.

Probst-Massin maakte geweven en geknoopte (wand)tapijten en 'schilderijen' van verschillende stoffen. Samen met haar man ontwierp ze glas-in-loodramen die werden geplaatst in België, Duitsland en Luxemburg. Een voorbeeld van een gezamenlijk werk van Émile en Denise Probst is een ontwerp voor een wandtapijt van Onze-Lieve-Vrouw van Troost voor de kapel van Glacis onder Limpertsberg, een van de stadsdelen van Luxemburg.[3] Het is rechtsonder gesigneerd E+D Probst, ze gebruikten ook wel het monogram EPD (met een verlengde P). Het werk van Denise Probst werd een aantal keren samen met dat van haar schoonzus, de keramiste Colette Probst-Wurth, getoond, onder meer tijdens de Women's International Exposition in New York (1950), in Galerie La Cité (1977)[4] en -postuum- in Galerie Simoncini in Luxemburg-Stad (1984).

Denise Probst-Massin overleed op 67-jarige leeftijd.[5] Haar man maakte een herdenkingsraam, dat werd geplaatst in de kerk van Longsdorf.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1950 wandtapijt Renaissant de mes cendres.[6]
  • 1966 ontwerp wandtapijt (4x3 meter) van Onze-Lieve-Vrouw van Troost voor de kapel van Glacis, samen met haar man. Uitgevoerd door de firma De Wit.
  • glas-in-loodramen voor de Sint-Pauluskerk (ca. 1953) in Heidstok (Völklingen, Duitsland), de Kirche Herz Mariä (1956) in Dorf im Wandt (Großrosseln, Duitsland), de Sainte-Vierge-Marie (1956) in Capellen (Luxemburg), de Martin-Luther-Kirche (1957) in Webenheim (Blieskastel, Duitsland) en voor de Église de la Nativité de la Bienheureuse-Vierge-Marie (1960) in Schlindermanderscheid (Luxemburg), in samenwerking met haar man.[7]

Werk in openbare collecties[bewerken | brontekst bewerken]