Dennis Genpo Merzel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dennis Merzel
Dhamma wiel

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z
Dhamma wiel

Dennis Genpo Merzel (3 juni 1944) is een Amerikaanse Zen-leraar. Hij is de oprichter van de Kanzeon Sangha, een internationaal netwerk van Zen-scholen.

Biografie[bewerken]

Dennis Merzel komt uit een Joods gezin in Brooklyn, waar religie geen grote rol speelde. Zijn grootvader was rabbi. Hij heeft een Master's Degree in "Educational Administration" en was schoolmeester.

Op zijn 26ste, tijdens een chaotische periode in zijn leven, stelde hij zichzelf de vraag "Waar ben ik thuis?". Deze vraag liet hem niet meer los, en leidde tot "een diepe en ontroerende ervaring van verbondenheid en eenheid met heel het bestaan". Zoekend naar een kader om deze ervaring te plaatsen kwam hij uit bij Zen, en leerde Maezumi roshi kennen[1].

In 1972 begin hij zijn training bij Taizan Maezumi Roshi, en in 1980 ontving hij dharma-overdracht van Taizan Maezumi Roshi. In 1984 richtte hij de Kanzeon Sangha op. In 1999 ontwikkelde hij het Big Mind proces, een vorm van Inner Voice Dialogue[2].

Kritieken[bewerken]

In februari 2011 deed Dennis Merzel afstand van zijn functie als Zen priester in de White Plum Sangha, na het bekend worden van buitenechtelijke affaires[3]. Zijn rol als Zen-leraar is fel bekritiseerd[4]. Desondanks speelt Dennis Merzel een belangrijke en zeer gewaardeerde rol in zijn sangha.

Lineage[bewerken]

Leraren[bewerken]

Dharma-overdracht ontvangen van:

Zie ook[bewerken]

Verder lezen[bewerken]

  • Big Mind, Big Heart. Vrij functioneren door zelfonderzoek: een praktische methode (2010). ISBN 9789056701895

Externe links[bewerken]