Der Vampyr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Der Vampyr (De vampier) is een romantische opera in twee bedrijven van Heinrich Marschner op een libretto van Marschners zwager Wilhelm August Wohlbrück, die het baseerde op het toneelstuk Der Vampir oder die Totenbraut uit 1821 door Heinrich Ludwig Ritter, wat weer gebaseerd is op de novelle The vampyre van John Polidori uit 1819. De wereldpremière vond plaats op 29 maart 1828 in Leipzig.

Inhoud[bewerken]

Eerste bedrijf[bewerken]

Scène 1: Tijdens een heksensabbat verleent de vampiermeester aan Lord Ruthven nog een korte tijd op aarde, maar daarvoor moet hij binnen vierentwintig uur drie maagdelijke bruiden leveren. De klok slaat een, en Ruthvens eerste slachtoffer, Janthe, arriveert voor hun verboden ontmoeting. Haar vader, Berkley, heeft haar namelijk verboden met Ruthven om te gaan. Berkley heeft ontdekt dat ze weg is en is samen met zijn mannen naar haar op zoek. Ruthven heeft haar een grot binnengevoerd. Haar geschreeuw doet de mannen toesnellen, en in de grot ontdekt men de vampier en een dode Janthe. Berkley steekt Ruthven neer en laat hem voor dood achter. Lord Aubry ontdekt de vampier, die zijn leven eens gered heeft. Ruthven zegt hem zijn lichaam in het maanlicht te leggen. Aubry is geschokt als hij ontdekt wat Ruthven eigenlijk is, maar hij moet zweren er niet over te praten, anders zal hij zelf in een vampier veranderen.

Scène 2: De volgende morgen krijgen de achttienjarige Malwina en Aubry, die verliefd zijn op elkaar, van haar vader, Davenaut, te horen dat zij met de graaf van Marsden moet trouwen. Aubry herkent Ruthven in de graaf, maar men vertelt hem dat hij Ruthvens broer is, die lang in het buitenland is geweest. Aubry herkent echter een wond die bewijst dat de graaf werkelijk Ruthven is, en als hij op het punt staat dit bekend te maken herinnert Ruthven hem aan zijn eed.

Tweede bedrijf[bewerken]

Scène 1: Nabij Marsden Castle. Emmy wacht op haar aanstaande echtgenoot, George. Het nieuws over Janthes dood komt door, en Emmy denkt aan de legende van de vampier. Dan komt Ruthven en maakt met zijn grandeur indruk op de dorpelingen. Hij flirt met Emmy totdat hij onderbroken wordt door George. Hij vertrekt, maar hij ontlokt Emmy wel nog de belofte later met hem te dansen.

Scène 2: Aubry probeert Ruthven te overreden zijn claim op Malwina op te geven, maar hij wordt weer aan zijn eed en de gevolgen ervan herinnerd.

Scène 3: Aubry wordt verscheurd tussen het breken van zijn eed en het redden van Malwina, of te zwijgen en haar te verliezen aan de vampier. George vraagt Aubry zijn invloed aan te wenden om "Marsden" te laten stoppen met het verleiden van Emmy. Aubry waarschuwt George dat hij Emmy niet uit het oog mag laten, maar ze is al door Ruthven het bos ingevoerd.

Scène 4: Buiten de herberg bezingen Blunt, Gadshill, Scrop en Green het plezier van het drinken. Blunts vrouw, Suse, berispt hen, tot groot vermaak van de toeschouwers, maar dan arriveert een ontdane George, die vertelt hoe hij Emmy en "Marsden" gevolgd was, en hem uiteindelijk vond, gebogen over Emmy's lijk. Hij heeft de graaf gelijk neergeschoten, en hem stervend in het maanlicht achtergelaten.

Scène 5: In Davenauts kasteel moet Malwina voor middernacht met Ruthven trouwen. Aubry waarschuwt haar dat ze in gevaar is, en ze vraagt God om bescherming. De bruiloftsgasten arriveren, gevolgd door Ruthven, die zich verontschuldigt voor zijn laatkomen. Malwina en Aubry doen een laatste beroep op Davenaut, die Aubry buiten gooit en beveelt door te gaan met de trouwerij. Een onweer nadert, en Aubry heeft besloten Ruthvens geheim te onthullen, ongeacht de consequenties. Dan slaat echter de klok en Ruthven is te laat. Een bliksemschicht stuurt hem terug naar de hel. Davenaut vraagt Malwina om vergeving en stemt toe in een huwelijk met Aubry.