Digitale subtractie-angiografie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbeeld van een cerebraal angiogram met afgebeeld onder andere de cirkel van Willis

Digitale subtractie-angiografie (DSA) is een angiografische techniek die wordt gebruikt in de interventieradiologie. Met deze techniek worden duidelijke afbeeldingen gemaakt van bloedvaten in een omgeving met veel botstructuren of andere weefsels met een hoge dichtheid.

De afbeeldingen worden gemaakt door gebruik te maken van (meestal jodiumhoudend) contrastmiddel. Eerst wordt voor toediening van dit middel een precontrast röntgenfoto gemaakt. Hierna wordt het contrastmiddel toegediend en opnieuw een foto gemaakt. Door vervolgens beide afbeeldingen van elkaar af te trekken, blijft enkel het verschil tussen beide afbeeldingen, namelijk de structuur van de contrastmiddelhoudende bloedvaten, over.

Toepassingen[bewerken]

DSA wordt gebruikt om bloedvaten af te beelden. Het is te gebruiken bij afsluitingen van slagaders en aders, zoals bij carotisstenose, longembolieën en acute ischemie van de ledematen. Ook heeft het een rol bij het afbeelden van cerebrale aneurysmata en arterioveneuze malformaties.

DSA wordt steeds minder toegepast in de medische wereld. De techniek wordt verdrongen door minder invasieve technieken als computertomografie-angiografie en magnetische resonantie-angiografie. Deze technieken hebben bovendien als voordeel dat uit de gemaakte afbeeldingen driedimensionale afbeeldingen kunnen worden gereconstrueerd.

Externe links[bewerken]