Ischemie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Ischemie is medisch jargon voor 'onvoldoende doorbloeding'.

Ieder orgaan in het menselijk of dierlijk lichaam heeft voor zijn functioneren een zekere hoeveelheid zuurstof, energieleverende stoffen en bouwstoffen nodig, die bij bijna alle organen door het bloed worden aangevoerd. Ook moeten toxische producten kunnen worden afgevoerd. Vermindert of stopt de bloedtoevoer dan komt het orgaan in moeilijkheden na een tijdsduur die omgekeerd evenredig is met de intensiteit van het metabolisme (de stofwisseling) dat er in plaatsvindt.

Oorzaken[bewerken]

Er zijn twee oorzaken voor ischemie: problemen in de aanvoer van bloed, en problemen bij de afvoer. De laatste komt minder vaak voor, maar is wel van belang: als alle afvoerende bloedvaten verstopt zijn, is de doorstroming ook in gevaar.

In de meeste gevallen is er echter sprake van problemen in de aanvoer, zoals:

Gevolgen[bewerken]

Het gevoeligst voor ischemie zijn de hersenen, die reeds na enkele minuten zonder bloedtoevoer onomkeerbare schade oplopen. Een ander kwetsbaar orgaan is de hartspier, terwijl veel andere weefsels en organen enkele uren van bloed verstoken kunnen blijven, vooral als ze gekoeld worden om het metabolisme te vertragen - hierdoor is het mogelijk een gekoelde nier bij 0 graden Celsius over de halve wereld te transporteren om deze bij een ontvanger weer in te planten.

Behandeling[bewerken]

Behandeling is in theorie simpel: de doorstroming herstellen door de pompfunctie te herstellen, het volume op peil te brengen en/of de geblokkeerde vaten weer open te maken. In de praktijk is het een van de lastigste problemen van de moderne geneeskunde, vooral naarmate de geblokkeerde vaatjes kleiner zijn. Bij problemen in de hersenen en in het hart is er daarnaast altijd maar zeer weinig tijd (minuten tot hooguit enkele uren) waarin de behandeling nog zinvol is. Voorbeelden van dergelijke behandelingen zijn trombolyse, PTCA en CABG.

Voorbeelden[bewerken]

Bekende, op ischemie berustende klachten bij de mens zijn onder andere: pijn op de borst door doorbloedingsstoornissen van de hartspier (angina pectoris), het hartinfarct, een aantal neurologische aanvalstypen zoals TIA, RIND en het herseninfarct, en de amaurosis fugax die een gevolg is van een doorbloedingsstoornis van het netvlies. Maar ook de etalageziekte (claudicatio intermittens), de angina abdominalis en de vasculaire gangreen zijn uitingen van ischemie.