Naar inhoud springen

Dirk van der Ploeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dirk Andries van der Ploeg werd geboren op 2 april 1943 in Betondorp in Amsterdam. Van der Ploeg speelde er als kind voetbal met de zoon van de plaatselijke groenteman, Johan Cruijff. Zijn interesse voor muziek werd al snel duidelijk. Hij kreeg orgelles op de basisschool en leerde zichzelf daarna gitaar spelen. Samen met medeoprichter van de latere band Zen (band), Siegfried de Jong, speelde Van der Ploeg, in hun tijd op de kweekschool, jazz en ze verdienden wat bij door op feestjes Dixieland muziek te spelen, waarbij Van der Ploeg op de banjo speelde. In 1973 deden Van de Ploeg en De Jong mee aan het Loosdrechts Jazz-concours.

Van der Ploeg richtte zich tijdens muziekcarrière voornamelijk op popmuziek. Hij componeerde zelf vanaf de jaren 60. Hij werd vooral bekend van de singel Hair (musical), die door de band Zen werd uitgebracht in een nieuwe versie. Veel muziek op het gelijknamige album (lp) werd echter geschreven door Van der Ploeg zelf. Na het succes van Zen bracht Van der Ploeg zelf een album uit, dat geproduceerd werd door Boudewijn de Groot. Het leidde tot een enkel optreden.

Van der Ploeg trouwde in 1973 met Martje Tolhuis (1945-2019) en kreeg twee dochters. Naast zijn carrière als muziekkant, werkte Van der Ploeg als vrachtwagenchauffeur, als barman in de Spuyt (Amsterdam) en na zijn universitaire studie (Psychologie), in de jaren 80 en 90 als methodoloog en orthopedagoog aan de universiteiten van Utrecht en Leiden. Vanaf 2008 verhuisde hij met zijn vrouw naar Frankrijk (Morvan en Provence). Hij is niet langer instaat muziek te maken, omdat zijn gehoor te slecht is.

Van der Ploeg is de oom van de inmiddels overleden Maarten van der Ploeg.