Diskgolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het discgolf is een sport die in veel opzichten lijkt op het traditionele golf. In plaats van een bal en verschillende clubs gebruiken spelers een vliegende schijf of frisbee. De sport werd in 1970 geformaliseerd en net als met "balgolf" is het doel om elke hole in zo min mogelijk slagen te bereiken (of, met betrekking tot disc golf, in zo min mogelijk worpen). Een discgolfdisc wordt vanaf de tee naar een doel geworpen dat de "hole" is.

De hole kan een aantal verschillende doelen zijn; het meest gebruikelijk is een polehole, een metalen mand die op een stok staat. Vroeger was het doel vaak een boom of een lantaarnpaal. Als een speler over de fairway loopt, moet hij of zij elke worp uitvoeren vanaf de plek waar de vorige worp uiteindelijk terechtgekomen is. De bomen, struiken en terreinveranderingen in en rond de fairways verzorgen uitdagende hindernissen voor de discgolfer. Ten slotte moet de putt landen in de mand en dan is de hole uitgespeeld. Het disc golf deelt de vreugdes en frustraties van het traditionele golf: een lange putt respectievelijk het raken van een boom.

Verschillende soorten discs[bewerken | bron bewerken]

Randprofiel driver (boven), midrange (midden) en putter (onder)

In z’n algemeenheid wordt er in de discgolfsport onderscheid gemaakt tussen drie typen discs, te weten te driver, midrange en putter, die onderling verschillen in stabiliteit en aerodynamica (zie de afbeelding). De driver wordt veelal vanaf de tee geworpen en is zeer aerodynamisch, maar ook instabiel. De midrange disc is bedoeld voor worpen vanaf de fairway tot aan de basket. Met de putter wordt vervolgens de hole voltooid. De putter is niet aerodynamisch, maar wel erg stabiel en vliegt daarom zeer betrouwbaar op de korte afstand tot de putt.

Naast verschillen in aerodynamica onderscheiden de verschillende discs zich ook in de mate van stabiliteit. Een disc kan onderstabiel, stabiel of overstabiel zijn. Door deze verschillen kan een speler optimaal vorm geven aan zijn of haar worp. Door de vorm van de rand gaat de ene disc meer naar rechts, waar de andere soort disc langer rechtdoor blijft vliegen.

De verschillende fabrikanten van discs hebben allemaal een eigen strategie achter hun producten. Zo biedt de ene fabrikant slechts negen verschillende soorten discs aan, waar een andere fabrikant meer dan 100 verschillende soorten produceert, allemaal verschillend in aerodynamica en stabiliteit.

Discgolf internationaal[bewerken | bron bewerken]

Discgolf is gestart en het grootst in de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten staat ook het hoofdkantoor van de internationale bond: de Professional Disc Golf Association (PDGA). De PDGA heeft een ratingsysteem ingevoerd waarbij elke gespeelde ronde op wedstrijdniveau van een speler beoordeeld wordt met een cijfer. Dit cijfer is volgens een algoritme opgesteld en berekend op basis van de scores en de ratings van de deelnemende spelers. Een rating van een speler is grofweg opgesteld op basis van een gemiddelde van al zijn/haar gespeelde in de laatste twaalf maanden.

In Europa is Finland verreweg de grootste discgolfnatie, gevolgd door Zweden, Estland en Noorwegen. Deze landen beschikken over veel geschikte natuur voor het aanleggen van discgolfbanen.

Discgolf in Nederland[bewerken | bron bewerken]

Putten bij disc golf

In Nederland zijn er momenteel ongeveer 100 leden en zeven verenigingen aangemeld bij de Nederlandse Frisbeebond. Daarnaast zijn er nog een onbekend aantal spelers die als hobby discgolf spelen, maar niet in verenigingsverband. Discgolf staat aan de vooravond van een explosieve groei in Nederland. Zo is in vijf jaar tijd het aantal spelers verdubbeld. De grootste discgolfvereniging van Nederland, Citypark Flyers, is in het voorjaar van 2017 opgericht in Groningen.

Niet alleen het spelersaantal groeit, ook de courses in Nederland nemen toe. In 2015 lagen er nog maar vier vaste discgolfcourses in Nederland, inmiddels zijn dit er twintig, al dan niet vrij toegankelijk. De courses variëren van vijf of zeven holes tot het gangbare achttien holes en liggen verspreid over heel Nederland.

De Nederlands kampioen discgolf kwam tot 2017 uit de Nationale competitie. In 2018 is er in het Van Tuyllpark te Zoetermeer voor het eerst een Nederlands Kampioenschap Discgolf gehouden. De Nationale competitie (National Tour) bestaat hiernaast ook. Deze competitie wordt over tien speeldagen gehouden. De winnaar van de National Tour mag zichzelf een jaar lang competitiewinnaar noemen.

Winnaars Nederlands Kampioenschap:

Winnaar Mannen Winnaar Vrouwen
2019 Rienk Kan Laura Nagtegaal
2018 Rene Westenberg Eveline Nagtegaal

Nederlandse Competitiewinnaars:

Competitiewinnaar Mannen Competitiewinnaar Vrouwen
2019 Bert Brader Eveline Nagtegaal
2018 Sander Bahnerth Eveline Nagtegaal
2017 Rens Agterberg Vera Lugthart
2016 Bert Brader Eveline Nagtegaal
2015 Sander Bahnerth Eveline Nagtegaal
2014 Bert Brader Eveline Nagtegaal
2013 Laurens Benschop Miriam Benschop
2012 Laurens Benschop Miriam Benschop
2011 Laurens Benschop en Bert Brader Miriam Benschop
2010 Laurens Benschop Eveline Nagtegaal
2009 Laurens Benschop Eveline Nagtegaal
2008 Laurens Benschop Eveline Nagtegaal
2007 Bert Brader Eveline Nagtegaal
2006 Laurens Benschop Leontine Sonneveldt
2005 Laurens Benschop Johanneke Meijer
2004 Laurens Benschop Judy van Luyk
2003 Laurens Benschop Judy van Luyk
2002 Laurens Benschop Judy van Luyk
2001 Laurens Benschop Martine Rozendaal
2000 Laurens Benschop Sylvia van Nierop
1999 Laurens Benschop Miriam Benschop
1998 Erik Schmieman Sylvia van Nierop
1997 Arthur Haverkamp Sylvia van Nierop
1996 Stef Stevens Sylvia van Nierop
1991 Hans Bos Irene Schaap
1990 Hans Bos Irene Schaap en Annemarie de Laat
1989 Hans Bos Bente van Ooijen
1988 Paul Bezooijen Miriam Benschop
1987 Paul Bezooijen en Hans Bos Miriam Benschop

Nederland op het internationale toneel[bewerken | bron bewerken]

In 2001 won Mike Ocon bij het Europees Kampioenschap in Oslo, Noorwegen de Grandmaster (spelers met leeftijd 50+) divisie. [1]
In 2019 won Laura Nagtegaal bij het PDGA Amateur Wereldkampioenschap in York, Pennsylvania, Verenigde Staten de Women Masters 40+ divisie. [2]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Referenties[bewerken | bron bewerken]

  1. PDGA official results page, European Championships (Oslo Open)
  2. PDGA official results page, 2019 PDGA Amateur Disc Golf World Championships - Powered by Prodigy