Naar inhoud springen

Diskgolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het discgolf is een sport die in veel opzichten lijkt op het traditionele golf. In plaats van een bal en verschillende clubs gebruiken spelers een vliegende schijf of frisbee. De sport werd in 1970 geformaliseerd. Net als bij 'balgolf' is het doel om de holes op een uitgezette route in zo weinig mogelijke beurten te bereiken. Een discgolfdisc wordt vanaf de tee naar een doel geworpen dat de 'hole' is.

De hole is meestal een basket, een metalen mand die op een paal staat. Aanvankelijk was het doel vaak een boom of een lantaarnpaal. Als een speler over de fairway loopt, moet hij of zij elke worp uitvoeren vanaf de plek waar de vorige worp uiteindelijk terechtgekomen is. Bomen, struiken en terreinveranderingen in en rond de fairway zijn hindernissen voor de discgolfer. Een hole is uitgespeeld wanneer de putt geland is in de mand. Het disc golf deelt de vreugdes en frustraties van het traditionele golf: een lange putt respectievelijk het raken van een boom.

Verschillende soorten discs[bewerken | brontekst bewerken]

Randprofiel driver (boven), midrange (midden) en putter (onder)

Gewoonlijk wordt er in de discgolfsport onderscheid gemaakt tussen drie typen discs, te weten te driver, midrange en putter, die onderling verschillen in stabiliteit en aerodynamica. De driver wordt veelal vanaf de tee geworpen en is zeer aerodynamisch, maar ook instabiel. De midrange disc is bedoeld voor worpen vanaf de fairway tot aan de basket. Met de putter wordt vervolgens de hole voltooid. De putter is zeer stabiel en daarom betrouwbaar op de korte afstand tot de putt.

Naast verschillen in aerodynamica onderscheiden de verschillende discs zich in de mate van stabiliteit. Een disc kan onderstabiel, stabiel of overstabiel zijn. Door deze verschillen kan een speler optimaal vorm geven aan zijn of haar worp. Door de vorm van de rand gaat de ene disc meer naar rechts, waar de andere soort disc langer rechtdoor blijft vliegen.

De verschillende fabrikanten van discs hebben allemaal een eigen strategie achter hun producten. Zo biedt de ene fabrikant slechts negen verschillende soorten discs aan, waar een andere fabrikant meer dan 100 verschillende soorten produceert, allemaal verschillend in aerodynamica en stabiliteit.

Discgolf internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

Discgolf is gestart en het grootst in de Verenigde Staten. In dat land is het hoofdkantoor gevestigd van de internationale bond: de Professional Disc Golf Association (PDGA). De PDGA heeft een ratingsysteem ingevoerd waarbij elke gespeelde ronde op wedstrijdniveau van een speler beoordeeld wordt met een cijfer. Dit cijfer is volgens een algoritme opgesteld en berekend op basis van de scores en de ratings van de deelnemende spelers. Een rating van een speler is grofweg opgesteld op basis van een gemiddelde van al zijn/haar gespeelde in de laatste twaalf maanden.

In Europa is Finland verreweg de grootste discgolfnatie, gevolgd door Zweden, Estland en Noorwegen. Deze landen beschikken over veel geschikte natuur en ruimte voor de aanleg van discgolfbanen.

Discgolf in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Putten bij disc golf

In Nederland waren in 2023 ongeveer 600 leden en zes verenigingen aangemeld bij de Nederlandse Frisbeebond. Daarnaast zijn er spelers die discgolf buiten de zes verenigingen beoefenen. Naarmate het spelersaantal groeide kwamen er meer courses. In 2015 waren er vier vaste discgolfcourses, in 2023 waren het er tweeëntwintig, al dan niet vrij toegankelijk. De courses variëren van vijf tot het gangbare achttien holes en liggen verspreid over het land.

De Nederlands kampioen discgolf kwam tot 2017 voort uit de Nationale competitie. In 2018 is er in het Van Tuyllpark te Zoetermeer voor het eerst een Nederlands Kampioenschap Discgolf gehouden. De Nationale competitie (National Tour) bleef hiernaast bestaan. Deze competitie wordt over tien speeldagen gehouden. De winnaar van de National Tour mag zichzelf een jaar lang competitiewinnaar noemen.

Winnaars Nederlands Kampioenschap:

Winnaar Mannen Winnaar Vrouwen
2023 Rienk Kan Fleur Verberk
2022 Boaz Veld Hilde Goorhorst
2021 geen NK geen NK
2020 geen NK geen NK
2019 Rienk Kan Laura Nagtegaal
2018 Rene Westenberg Eveline Nagtegaal

Nederlandse Competitiewinnaars:

Competitiewinnaar Mannen Competitiewinnaar Vrouwen
2023 Robbert Heek Fleur Verberk
2022 Bert Brader Fleur Verberk
2021 geen winnaar uitgeroepen geen winnares uitgeroepen
2020 Rens Agterberg geen winnares
2019 Bert Brader Eveline Nagtegaal
2018 Sander Bahnerth Eveline Nagtegaal
2017 Rens Agterberg Vera Lugthart
2016 Bert Brader Eveline Nagtegaal
2015 Sander Bahnerth Eveline Nagtegaal
2014 Bert Brader Eveline Nagtegaal
2013 Laurens Benschop Miriam Benschop
2012 Laurens Benschop Miriam Benschop
2011 Laurens Benschop en Bert Brader Miriam Benschop
2010 Laurens Benschop Eveline Nagtegaal
2009 Laurens Benschop Eveline Nagtegaal
2008 Laurens Benschop Eveline Nagtegaal
2007 Bert Brader Eveline Nagtegaal
2006 Laurens Benschop Leontine Sonneveldt
2005 Laurens Benschop Johanneke Meijer
2004 Laurens Benschop Judy van Luyk
2003 Laurens Benschop Judy van Luyk
2002 Laurens Benschop Judy van Luyk
2001 Laurens Benschop Martine Rozendaal
2000 Laurens Benschop Sylvia van Nierop
1999 Laurens Benschop Miriam Benschop
1998 Erik Schmieman Sylvia van Nierop
1997 Arthur Haverkamp Sylvia van Nierop
1996 Stef Stevens Sylvia van Nierop
1991 Hans Bos Irene Schaap
1990 Hans Bos Irene Schaap en Annemarie de Laat
1989 Hans Bos Bente van Ooijen
1988 Paul Bezooijen Miriam Benschop
1987 Paul Bezooijen en Hans Bos Miriam Benschop

Internationaal succes[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 won Mike Ocon bij het Europees Kampioenschap in Oslo, Noorwegen de Grandmaster (spelers met leeftijd 50+) divisie.[1]

In 2019 won Laura Nagtegaal bij het PDGA Amateur Wereldkampioenschap in York, Pennsylvania, Verenigde Staten de Women Masters 40+ divisie.[2]

In 2022 werd Nederland op het WFDF WK Discgolf voor Landenteams in Varazdin, Kroatië negentiende, en behaalde in het Spirit of the Game klassement de 3e plaats.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. PDGA official results page, European Championships (Oslo Open). Gearchiveerd op 19 juni 2023.
  2. PDGA official results page, 2019 PDGA Amateur Disc Golf World Championships - Powered by Prodigy. Gearchiveerd op 19 juni 2023.
  3. PDGA official results page, WFDF 2022 World Team Disc Golf Championships. Gearchiveerd op 19 juni 2023.