Dokkumer Vlaggen Centrale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dokkumer Vlaggen Centrale
Hoofdkantoor van de Dokkumer Vlaggen Centrale
Oprichting 1936
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Dokkum
Werknemers 80 (2014)
Producten Vlaggen en doeken
Website dvc.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Dokkumer Vlaggen Centrale (afkorting: DVC) is een Nederlands familiebedrijf gespecialiseerd in de productie en verkoop van vlaggen en doeken. Het bedrijf is opgericht in 1936 en telt in 2014 rond de 80 werknemers. Sinds de oprichting van het bedrijf is het kantoor en de fabriek gevestigd in de Nederlandse plaats Dokkum.

Het bedrijf is een voortzetting van een in 1833 door het Duitse geslacht Demes opgestarte textielhandel.[1]. In 1936 besloot de toenmalige eigenaar van de textielhandel, Johan Demes, om zwaaivlaggetjes te maken voor de verloving van Prinses Juliana en Prins Bernhard[2]. De vlaggetjes bleken zo goed te verkopen, dat Demes besloot zich voortaan toe te leggen op de handel in vlaggen en vlaggetjes. De Dokkumer Vlaggen Centrale werd in december 1936 opgericht als afdeling van de Dokkumer Manufacturenhandel H. Demes.[3] De familie Demes bleef aan de leiding van het bedrijf tot de dood van Gerhard Demes in 1990. Het bedrijf bleef echter wel in eigendom van de familie Demes[4]. In 1993 ging het door een stagnerende markt niet zo goed met de vlaggencentrale, en moest er flink in het personeelsbestand van 130 banen worden gesnoeid.

Het bedrijf vervaardigt vlaggen en doeken met de zeefdruktechniek, en is marktleider in Nederland op dat gebied. Het komt geregeld in het nieuws bij Nederlandse en internationale activiteiten waarbij vlaggen nodig zijn, zoals het WK voetbal[5], Koninginnedag of de Elfstedentocht.[6]

De Dokkumer Vlaggencentrale is in 2004 uitgeroepen tot Friese onderneming van het jaar[7], een prijs die elk jaar wordt uitgegeven door een stichting waarin de provincie Friesland, de Kamer van Koophandel, de Rabobank en achttal vooraanstaande Friese bedrijven deelnemen.