Dons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De vacht van een kuiken bestaat uitsluitend uit dons

De donsveren van vogels bestaan uit een kern waaruit verschillende "haren" ontspruiten.

Dons zit op de borst van de watervogel en is bedoeld als warmte-isolator in het water en om tijdens het broeden de eieren op temperatuur te houden.De donsvlok zelf is veerkrachtig, de kern zal bij los neerleggen de ondergrond nauwelijks raken. De hoge vulkracht geeft dat weinig gewicht nodig is om een bepaald volume te bereiken.

Dons kan op verschillende manieren worden verzameld. Het kan van vogels uit de vleesindustrie komen, maar sommige vogels worden speciaal voor het dons gekweekt en geslacht. Andere vogels (vooral ganzen) worden periodiek levend geplukt. De methode van levend plukken is pijnlijk voor de dieren. Vooral het herhaaldelijk plukken van de dieren kan letsel en stress veroorzaken.

Dons wordt als warmte-isolerend opvulmateriaal gebruikt in (luxe) producten als jassen, beddengoed, hoofdkussens en slaapzakken. Het materiaal heeft uitstekende thermische eigenschappen. Doordat er kunststoffen zijn met dezelfde of betere eigenschappen en gezien de relatief hoge productiekosten en het veroorzaakte dierenleed neemt de vraag naar dons af.