Ducttape

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Duct tape)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een rol ducttape

Ducttape (Engels duct tape, letterlijk 'buizenplakband', of ook wel duck tape), is een zelfklevend en waterdicht soort plakband op textielbasis.

Ducttape is olie- en waterbestendig en hierdoor geschikt voor noodreparaties. Deze vorm van plakband is ook geschikt voor niet-permanente ophanging van iets, en het nog makkelijk los kunnen maken van het oppervlak, door vaak weinig tot geen plak- en kleefresten achter te laten. Het is praktisch in gebruik doordat het in de lengterichting erg sterk is, maar toch makkelijk af te scheuren in de breedterichting.

Naam[bewerken]

Er bestaat geen overeenstemming over het eerste gebruik van de naam.

Een theorie is dat het Engelse woord duck tape is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat dit plakband leek op de toen gebruikte katoenstof die voor tenten en andere regenkleding werd gebruikt, heeft men hieraan toen de naam duck tape gegeven. Het woord duck werd toen gebruikt als synoniem voor katoenstof.

Een andere hypothese is dat de waterbestendigheid van dit plakband, net zoals die van de gebruikte katoenstof in het leger, de oorsprong van de naamgeving is. Nadat de soldaten van het slagveld huiswaarts waren gekeerd, gebruikten ze de naam duck tape, omdat dit plakband net als de katoenstof uit het leger zeer goed waterbestendig was. Na verloop van tijd is dit toen ingeburgerd.

Een derde theorie is dat men simpelweg makkelijk duck tape verstaat in het woord duct tape, wanneer uitgesproken.

Een andere verklaring voor de aanduiding ducttape komt uit de VS. Daar is heteluchtverwarming (koeling) gebruikelijk waarvan de geconditioneerde lucht getransporteerd wordt door middel van luchtkokers (ducts). Ter afdichting van de verbindingsstukken wordt daar plakband voor gebruikt, vandaar duct tape. Dit plakband moet natuurlijk goed afsluiten en duurzame plakeigenschappen hebben.

MythBusters[bewerken]

In een aflevering van het televisieprogramma MythBusters werd aangetoond dat het mogelijk is om een circa 30 meter lange brug van ducttape te maken die minstens één persoon kan dragen. In een andere aflevering werd aangetoond dat het mogelijk is een waterdichte boot en een werkend kanon van plakband te bouwen. In een derde aflevering werd een auto opgehesen die slechts met ducttape aan een kraan was vastgemaakt. In een vierde aflevering van MythBusters bewees men dat het mogelijk is om een gehavend vliegtuig door middel van ducttape weer vliegklaar te maken. In een vijfde aflevering van het programma wist men een gesloopte auto met behulp van ducttape weer rijdend te maken.

Zie ook[bewerken]