Duct tape

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een rol duct tape.

Duct tape (Engels, letterlijk buizenplakband), ook wel duck tape genaamd, is een zelfklevend en waterdicht soort plakband op textielbasis.

Duct tape is olie- en waterbestendig en hierdoor geschikt voor noodreparaties. Deze vorm van plakband is ook geschikt voor niet-permanente ophanging van iets, en het nog makkelijk los kunnen maken van het oppervlak, door vaak geen plak- en kleefresten achter te laten. Het is praktisch in gebruik doordat het in de lengterichting erg sterk is, maar toch makkelijk af te scheuren in de breedterichting.

Naam[bewerken]

Er bestaat geen overeenstemming over het eerste gebruik van de naam "duct tape" of "duck tape".

Een theorie is dat de naam "duck tape" is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat de "duct tape" leek op de toen gebruikte katoenstof die voor tenten en andere regenkleding werd gebruikt, heeft men hier toen de naam "duck tape" aan gegeven. De naam "duck" werd toen gebruikt als synoniem voor katoenstof.

Een andere hypothese is dat de waterbestendigheid van de "duct tape", net zoals die van de gebruikte katoenstof in het leger, de oorsprong van de naamgeving van "duct tape" is. Nadat de soldaten van het slagveld huiswaarts keerden, gebruikten ze de naam "duck tape" omdat deze tape net als de katoenstof uit het leger zeer goed waterbestendig was. Na verloop van tijd is dit toen ingeburgerd.

Een derde theorie is dat men simpelweg makkelijk "duck tape" verstaat in het woord "duct tape", wanneer uitgesproken.

Een andere verklaring voor de naam "duct tape" komt uit de VS. In de VS is heteluchtverwarming (koeling) gebruikelijk waarvan de geconditioneerde lucht getransporteerd wordt door middel van luchtkokers (ducts). Ter afdichting van de verbindingsstukken wordt daar tape voor gebruikt, zodoende "duct tape ". Deze tape moet natuurlijk goed afsluiten en duurzame plakeigenschappen hebben.

MythBusters[bewerken]

In een aflevering van het televisieprogramma MythBusters werd aangetoond dat het mogelijk is om van duct tape een brug van ongeveer 30 meter lang te maken, die in staat is om in ieder geval één mens te dragen. In een andere aflevering werd aangetoond dat er een boot gemaakt kan worden van tape en dat deze waterdicht is. In een derde aflevering werd een wagen opgehesen die door middel van enkel duct tape aan een kraan was vastgemaakt. En in een vierde aflevering van MythBusters bewees men dat het mogelijk is om een gehavend vliegtuig door middel van duct tape weer vliegklaar te maken. In een vijfde aflevering van het programma wist men een gesloopte auto weer rijdend te maken met behulp van duct tape.

Zie ook[bewerken]