Donetsbekken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Donetsbekken in Oekraïne
Economische activiteiten in de Donbass (Russisch)

Het Donetsbekken, Donbass in het Russisch: Донбасс of Donbas in het Oekraïens: Донбас, is een historische, economische en culturele landstreek in het oosten van Oekraïne in de oblast Donetsk en de oblast Loehansk. Soms wordt de naam Donbass ook gebruikt voor de regio die zich tot in de zuidwestelijke oblast Rostov van Rusland uitstrekt, ook de Russische Donbass genoemd. Deze naam verdwijnt langzamerhand, aangezien de economie in het gebied in Rusland minder goed gaat dan in de Oekraïne. Het Donetsbekken is naar de rivier Severski Donets genoemd. De onofficiële hoofdstad is Donetsk.

Toen het gebied nog onder Sovjet-Unie viel, tot 1991, besloeg het ongeveer 60.000 km².

Het Donetsbekken is een economisch belangrijk gebied, er wordt veel steenkool gewonnen. Er is veel industrie.

Gewapende strijd in Oekraïne[bewerken]

Het Donetsbekken is het gebied dat de inzet is van een gewapende strijd, die er sinds maart 2014 wordt uitgevochten. De separatisten, die het Donetsbekken onafhankelijk van Oekraïne proberen te maken, vechten er tegen het leger van Oekraïne.

Het is het gebied waar vlucht MH-17, het vliegtuig van de Malaysia Airlines op 17 juli 2014 werd neergeschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, overleden.