Bevroren conflict

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Enkele bevroren conflicten in 2014: 1= Transnistrië 2= Krim 3= Abchazië 4= Zuid-Ossetië 5= DPR en LPR.

Een bevroren conflict is in internationale betrekkingen een situatie waarin een actief gewapend conflict is beëindigd, maar geen vredesverdrag of ander politiek kader het conflict naar tevredenheid van de strijdende partijen oplost. Daarom kan het conflict juridisch gezien elk moment opnieuw oplaaien, hetgeen een situatie van onveiligheid en instabiliteit creëert.

De term wordt vaak gebruikt voor post-Sovjetconflicten,[1] maar wordt ook vaak toegepast op andere uitgebreide en onopgeloste territoriale geschillen. De feitelijke situatie die ontstaat, kan al dan niet overeenkomen met het officiële standpunt dat door een van beide partijen in het conflict wordt ingenomen. In de deling van Korea bijvoorbeeld beweren zowel Zuid-Korea als Noord-Korea officieel aanspraak te maken op het hele schiereiland; er bestaat echter een duidelijk afgebakende grens tussen de gebieden die door beide landen worden gecontroleerd, de 38e breedtegraad.

Bevroren conflicten leiden soms tot gedeeltelijk erkende staten. De Republiek Zuid-Ossetië bijvoorbeeld, een product van het bevroren Georgisch-Ossetisch conflict, wordt erkend door acht andere staten, waaronder vijf lidstaten van de Verenigde Naties.