Dag van de Overwinning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Dag van de Overwinning (Russisch: День Победы; uitspraak: Djeenj Pabédy) is de dag (9 mei) waarop de Russen de overwinning op nazi-Duitsland vieren. Het is ook de naam van een klassiek lied over deze dag en de offers die ervoor nodig waren.

Gebeurtenissen[bewerken]

  • 2002: Bij een bomaanslag tijdens een militaire parade in Kaspiejsk (Dagestan) vallen 43 doden.
  • 2004: De Tjetsjeense president Achmat Kadyrov wordt vermoord door een landmijn onder de VIP-tribune van het Grozny stadion.
  • 2007: Voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie wordt weer een parade op het Rode Plein in Moskou georganiseerd met ongeveer 7.000 deelnemers, vliegtuigen en vuurwerk. Omdat de Opstandigspoort en Iverski-kapel van de Kitaj-gorod echter herbouwd werden in de jaren 90 (Stalin had die laten slopen voor meer ruimte) doen geen tanks of rijdende raketlanceerinstallaties mee.
  • 2015: Ter ere van de zeventigste verjaardag van de overwinning, wordt een van de grootste militaire parades ooit in Rusland gehouden. Ongeveer 16.000 militairen lopen mee. Bij de buitenlandse aanwezigen bevindt zich onder meer de Chinese leider Xi Jinping, verschillende andere buitenlandse politici gingen niet in op de uitnodiging. Zij boycotten de parade wegens de rol van Rusland in de Oekraïnecrisis.[1]