Xi Jinping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Xi Jinping
习近平
Xi Jinping Sept. 19, 2012.jpg
Geboren 15 juni 1953
Peking, Volksrepubliek China
Politieke partij Communistische Partij van China
Partner Peng Liyuan
President van de Volksrepubliek China
Huidige functie
Aangetreden 14 maart 2013
Voorganger Hu Jintao
Vicepresident van de Volksrepubliek China
Aangetreden 15 maart 2008
Einde termijn 14 maart 2013
Voorganger Zeng Qinghong
Opvolger Li Yuanchao
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Xi Jinping (spreek uit als [ssjie djin phing]) (Peking, 15 juni 1953) is een Chinees politicus. Hij is sinds maart 2013 president van China.

Biografie[bewerken]

Xi Jinping werd geboren in Peking als zoon van een communistische partijfunctionaris van het eerste uur, Xi Zhongxun. Deze was tijdens de Culturele Revolutie weggezuiverd, maar keerde in de jaren zeventig terug als partijsecretaris in een zuidelijke provincie en als een steunpilaar van Deng Xiaoping.

De jonge Xi verbleef lange tijd als arbeider op het platteland, en was aangewezen op zelfstudie. Door de rehabilitatie van zijn vader kon hij scheikunde gaan studeren aan de Tsinghua Universiteit. In zijn studententijd verbleef hij een aantal weken bij een agrarische familie in Iowa. Hier heeft hij ervaren wat de Amerikaanse droom is, wat een inspiratiebron werd voor zijn politieke slogan de "Chinese droom" (die vanaf 2013 door de partij wordt gebruikt). Daarna begon een politieke carrière die leidde tot het partijleiderschap in de oostelijke provincies Fujian, Zhejiang en Shanghai. In maart 1998 werd hij lid van het Nationaal Volkscongres. Hij volgde Zeng Qinghong in oktober 2007 op als eerste secretaris van de Communistische Partij van China en in maart 2008 als vicepresident van de Volksrepubliek. In oktober 2010 werd hij gekozen tot vicevoorzitter van de militaire commissie van de partij, een functie die hem grote macht geeft over het militaire apparaat, en die doorgaans de opstap is naar het hoogste leiderschap.

Op 15 november 2012 werd Xi Jinping verkozen tot Secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en voorzitter van de centrale militaire raad.[1]

Persoonlijk leven[bewerken]

Xi Jinping huwde in 1987 met de populaire zangeres Peng Liyuan. Ze hebben een dochter, Xi Mingze.

Onderscheiding[bewerken]

In 2014 kreeg hij in België van koning Filip het grootlint van de Leopoldsorde.[2]