Naar inhoud springen

Saving Private Ryan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saving Private Ryan
Saving Private Ryan
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Steven Spielberg
Producent Steven Spielberg
Ian Bryce
Mark Gordon
Gary Levinsohn
Scenario Robert Rodat
Hoofdrollen Tom Hanks
Edward Burns
Matt Damon
Tom Sizemore
Muziek John Williams
Montage Michael Kahn
Cinematografie Janusz Kamiński
Productiebedrijf Amblin Entertainment
Mutual Film Company
Distributie DreamWorks Pictures
Paramount Pictures
Première 21 juli 1998 (Los Angeles)
Vlag van Nederland 17 september 1998
Vlag van België 30 september 1998
Genre Oorlogsfilm
Speelduur 170 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 65-70 miljoen
Opbrengst US$ 481 miljoen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Saving Private Ryan is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1998 geregisseerd door Steven Spielberg, met in de hoofdrollen Tom Hanks en Matt Damon.

De film is bekroond met vijf Oscars voor onder andere beste geluid en beste regisseur. De film werd zeer goed ontvangen en hij staat hoog in meerdere filmtoplijsten. In de IMDb-top 1000 heeft de film in mei 2020 een score van 8,6 uit 10 en het is daarmee op dat moment de op 24 na hoogstgewaardeerde film ooit gemaakt.

Na afloop van 'Saving Private Ryan' begon Steven Spielberg samen met Tom Hanks aan de productie van de miniserie Band of Brothers over de lotgevallen van een groep paratroopers gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint met de landing in Normandië op D-Day 6 juni 1944. Kapitein Miller (gespeeld door Tom Hanks) moet met zijn manschappen de Duitse vestingen op het Franse strand zien te overwinnen. Na een bloederig gevecht is er een zekere Ryan omgekomen. Terwijl het ministerie van Oorlog brieven aan nabestaanden aan het schrijven is, komt men erachter dat er nog twee broers van deze Ryan zijn omgekomen. Aangezien het broers van elkaar zijn, treedt de speciale regeling in werking dat de laatst overlevende broer, James Ryan (gespeeld door Matt Damon), naar huis mag. Het probleem is dat James Ryan bij de paratroopers van de 101st Airborne Division ergens in Frankrijk is gedropt. Kapitein Miller krijgt de opdracht om soldaat Ryan op te sporen. Onderweg krijgen ze steeds meer de waanzin en gruwelijkheden van oorlog te zien en beginnen ze te twijfelen waarom het leger een groep mensen op pad stuurt om één soldaat te redden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Hanks, Tom Tom Hanks Kapitein John Miller De leider, manschappen wedden om welk beroep hij uitoefende
Damon, Matt Matt Damon Soldaat James Ryan Een jonge soldaat die drie broers heeft verloren
Sizemore, Tom Tom Sizemore Sergeant Mike Horvath Een zeer ervaren onderofficier die zand verzamelt van de stranden die hij veroverde
Pepper, Barry Barry Pepper Soldaat Daniel Jackson Een bekwaam scherpschutter met een streng-christelijke achtergrond
Davies, Jeremy Jeremy Davies Korporaal Timothy P. Upham Een angstige vertaler zonder enige gevechtservaring
Goldberg, Adam Adam Goldberg Soldaat Stanley Mellish Een cynische soldaat met een joodse achtergrond
Burns, Edward Edward Burns Soldaat Eerste Klas Richard Reiben Een brutale New Yorkse macho met uitzonderlijke schietvaardigheden en een machinegeweer
Diesel, Vin Vin Diesel Soldaat Adrian Caparzo Een ongehoorzame ouwe rot
Ribisi, Giovanni Giovanni Ribisi Hospik Irwin Wade Een ervaren soldaat die ook dokter is

Historische achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De echte 'James Ryan' was sergeant Frederick 'Fritz' Niland, die samen met een aantal andere paratroepers van de 101ste te ver landinwaarts werd gedropt tijdens D-Day. Toen Niland terugkeerde bij zijn sectie, hoorde hij dat zijn broers Robert en Preston op 6 en 7 juni waren omgekomen in Normandië en zijn derde broer, Edward, een maand eerder in Birma. Volgens de "Sole Survivor Policy" van het Amerikaanse Ministerie van Oorlog, mocht Niland terugkeren naar zijn ouders in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot in de film was er geen lange zoektocht naar Niland, was Niland een sergeant en geen gewone soldaat, was zijn moeder geen weduwe en kreeg ze ook niet alle drie de telegrammen tegelijkertijd. Ook was een van de broers vermist en werd later levend teruggevonden. De twee gesneuvelde broers liggen begraven in Normandië op het Amerikaans kerkhof van Colleville-sur-Mer (plot F - rij 15 - graven 11 en 12). Naast deze twee broers, liggen er nog 41 broederparen begraven op dit kerkhof. De namen van de hoofdrolspelers (Ryan en Miller) zijn niet lukraak gekozen, maar zijn de meest voorkomende namen op dit kerkhof. Overigens is Fritz Niland de link tussen Saving Private Ryan en Band of Brothers: Niland was sinds zijn jeugd bevriend met Warren 'Skip' Muck, sergeant van Easy Company en een van de hoofdpersonages in Band of Brothers.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De rol van Vin Diesel werd er naderhand pas bijgeschreven nadat Spielberg Diesel in een van zijn vorige films zag.
  • De opnamelocatie van de invasie van Normandië werd veranderd van Groot-Brittannië naar Ierland omdat het Britse Ministerie van Defensie de enorme hoeveelheden soldaten die Spielberg nodig had niet kon of wilde leveren.
  • Mel Gibson en Harrison Ford werden ook gezien als kanshebber voor de rol van Captain John Miller. Hanks kreeg uiteindelijk de rol. Edward Norton werd de rol aangeboden voor Private Ryan, maar hij weigerde.
  • Spielberg verlaagde de hoeveelheid kleur van de film met 60% om artistieke redenen. Toen de twee satellietmaatschappijen DirecTV en Dish en diverse kabelmaatschappijen de film uitzonden dachten veel kijkers dat er storing was bij hun maatschappij. De televisiemaatschappijen zelf besloten daarop de kleurwaarde weer wat omhoog te schroeven.
  • In totaal worden er 206 personen doodgeschoten in deze film.
  • In de Duitse nagesynchroniseerde versie besloot een van de stemacteurs (een Duitse veteraan die betrokken was bij de invasie van Normandië) te stoppen met zijn taak vanwege het realisme en om emotionele redenen.