Duel (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Duel
Regie Steven Spielberg
Scenario Richard Matheson
Hoofdrollen Dennis Weaver
Eddie Firestone
Première 13 november 1971; oorspronkelijk tv-film
Speelduur 74 minuten; bioscoopversie 110 minuten
Taal Engels
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
De originele vrachtwagen met een soortgelijke auto van de vertegenwoordiger

Duel is de eerste film die Steven Spielberg uitbracht. Het was oorspronkelijk een televisiefilm, maar werd later bewerkt tot bioscoopfilm. De productie is gebaseerd op een verhaal dat schrijver Richard Matheson schreef voor Playboy. Matheson werd ooit zelf door een vrachtautochauffeur onheus bejegend.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De zachtmoedige David Mann (Dennis Weaver) is een reizende vertegenwoordiger die met zijn auto op weg gaat in de verzengende hitte van Californië. Wanneer er een vrachtwagen (bestuurd door stuntman Carey Loftin) achter hem opduikt die haast lijkt te hebben, laat hij deze passeren. Zodra de vrachtwagen hem voorbij is, remt deze echter af en laat Mann niet meer passeren.

Mann begint zich licht te ergeren, maar wil zich niet laten kennen. Hij ziet zijn kans schoon wanneer hij op een parallelle rijbaan kan komen. Hij geeft extra gas op de naastgelegen rijbaan en weet voor de vrachtwagen terug op de hoofdweg te komen. Deze gaat vanaf dan kort op Manns bumper zitten. Telkens wanneer Mann zijn snelheid verhoogt, gaat de vrachtwagen daarin mee. Ten einde raad slipt Mann met hoge snelheid zijn wagen de boarding in van een wegrestaurant.

De vrachtwagen blijkt daar ook geparkeerd, merkt hij even later. Deze rijdt echter weg voor Mann weet wie er ingestapt is. De chauffeur is niet van plan zijn fixatie op Mann op te geven, want telkens wanneer deze denkt veilig verder te kunnen rijden, staat de truck even verderop hem op te wachten om hem opnieuw op te jagen.

Uiteindelijk rijdt Mann, gevolgd door de vrachtwagen, een heuvel met uitzicht op een ravijn op. Op de heuvel staan de twee lijnrecht tegenover elkaar. Vervolgens begint de vrachtwagen op Mann af te rijden. Mann plaatst zijn koffer op het gaspedaal van zijn auto, en springt hier net voordat deze met de vrachtwagen botst uit. Manns auto barst in vlammen uit, waardoor het zicht van de vrachtwagenchauffeur vervaagd wordt. Het lukt de chauffeur niet meer om de vrachtwagen op tijd tot stilstand te brengen, waardoor de vrachtwagen het ravijn in rijdt en totaal verwoest wordt. Mann is erg blij met zijn overwinning, en gaat vervolgens uitgeput op de rand van de heuvel zitten. Nadenkend gooit hij steentjes in het ravijn.

Trivia[bewerken]

In de aflevering "Never Give a Trucker an Even Break" (seizoen 1 aflevering 11) van de Amerikaanse tv-serie The Incredible Hulk (televisieserie) werden naast bepaalde shots uit deze film ook een gelijkwaardige truck en auto gebruikt.