Jack Ma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jack Ma
Enabling eCommerce- Small Enterprises, Global Players (39008130265) (cropped).jpg
Algemene informatie
Geboren 10 september 1964 (55 jaar)
Overig
Kinderen 3
Jack Ma op het World Economic Forum in 2008.

Ma Yun (vereenvoudigd Chinees: 马云; traditioneel Chinees: 馬雲; pinyin: Mǎ Yún) (10 september 1964[1] in Hangzhou), buiten China beter bekend als Jack Ma, is een Chinees zakenman, investeerder en politicus. Hij is mede-oprichter van de Alibaba Group. Hij is daarnaast ook China's grootste filantroop, en een groot voorstander van een open en marktgestuurde economie.[2]

Ma is een vooraanstaand bedrijfsleider en wordt gezien als een wereldwijde ambassadeur voor het Chinese bedrijfsleven en wordt daarom vaak gezien als een van de machtigste mensen ter wereld. Forbes zette hem op de 21e plaats op de lijst van meest machtige mensen, in 2017 stond Ma op de 2e plaats van Fortune's "World's 50 Greatest Leaders".

In september 2018 kondigde Ma zijn vertrek aan als CEO van de Alibaba Group, maar hij blijft het bedrijf wel adviseren.[3] Hij wil zich focussen op onderwijsprojecten die hij ook zal financieren.

In 1999 richtte hij Alibaba op, een handelsplatform dat verkopers en consumenten bij elkaar brengt. Het is nu een van de grootste webwinkels ter wereld met een omzet van 35 miljard euro en een nettowinst van bijna 9 miljard euro in het gebroken boekjaar tot maart 2018.[3] In Nederland is Alibaba via AliExpress actief.

Het vermogen van Ma werd in 2018 geschat op zo’n 40 miljard euro, waarmee hij de rijkste man van Volksrepubliek China is.[3]

Jeugd & opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Jack Ma werd geboren als Ma Yun op 10 september 1964 in Hangzhou, Zhejiang, China. Hij begon al op jonge leeftijd Engels te studeren en te oefenen door te praten met Engelsen in het Hangzhou International Hotel. Negen jaar lang gaf Ma toeristen rondleidingen om zijn Engels te oefenen. Hij werd bevriend met een van die toeristen, die hem de bijnaam "Jack" gaf omdat hij het moeilijk vond zijn Chinese naam uit te spreken.

Later in zijn jeugd had Ma moeite met zijn toelating tot de universiteit. De Chinese toelatingsexamens worden slechts één keer per jaar gehouden en het duurde vier jaar vooraleer Ma slaagde voor het examen. Ma studeerde aan het Hangzhou Teacher's Institute (momenteel bekend als Hangzhou Normal University) en studeerde in 1988 af met een Bachelor of Arts in het Engels. Op school stond Ma aan het hoofd van de studentenraad. Na zijn studies werd hij docent Engels en internationale handel aan de Hangzhou Dianzi University. Hij solliciteerde ook tien keer bij de Harvard Business School maar werd elke keer afgewezen.

Zakelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ma solliciteerde voor 30 verschillende banen, maar werd elke keer afgewezen. Hij solliciteerde o.a. bij KFC en de politie, maar werd afgewezen.

In 1994 startte hij dan zijn eerste bedrijf, Hangzhou Haibo Translation Agency, een vertaalagentschap. Begin 1995 ging hij met vrienden naar de VS om meer info te vergaren over de werking van het internet. Tot zijn verbazing was er amper of geen informatie over China te vinden op het internet, dus creëerde hij een website, en dat was een succes. Om 9u40 ging zijn website online, om 12u30 had hij al talrijke e-mails ontvangen van Chinese investeerders die meer over hem en zijn website wilden weten. In april 1995 openden Ma en He Yibing (een computerleraar) het eerste kantoor voor hun bedrijf China Pages. Binnen drie jaar had het bedrijf een winst van 5.000.000 Chinese yuan (op dat moment gelijk aan 800.000 USD).

Ma begon websites te bouwen voor Chinese bedrijven met de hulp van vrienden in de VS.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]