Wuxi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wuxi
Plaats in de Volksrepubliek China Vlag van China
Wuxi (China)
Wuxi
Situering
Provincie (zìzhìqū) Jiangsu
Coördinaten 31° 34′ NB, 120° 17′ OL
Website wuxi.gov.cn
Detailkaart
Kaart van Wuxi
Foto's
Portaal  Portaalicoon   China
Wuxi
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 无锡
Traditioneel 無錫
Pinyin Wúxī
Jyutping (Standaardkantonees) mou4 sek3
Standaardkantonees Moow Sek
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Mo Shek
Yale (Standaardkantonees) mòuh sek
Letterlijke vertaling zonder tin
Boeddha standbeeld bij Lingshan

Wuxi (Chinees: 无锡, pinyin: wúxī, IPA: [wu2ːɕɻ̩1ː]) is een oude industriestad en stadsprefectuur in het zuiden van de oostelijke provincie Jiangsu in China. Het ligt aan de oever van het meer Taihu, 128 km noordwestelijk van Shanghai. De prefectuur telt 7.462.000 inwoners, waarvan 3.957.000 in de stad zelf (2020).[1] De prefectuur heeft een oppervlakte van 4650 km², de stad zelf 1622 km². Het plaatselijke dialect van de stad is Wuxihua.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve het stadscentrum van Wuxi behoren ook de satellietsteden Jiangyin en Yixing als stadsarrondissementen, evenals de voorstedelijke districten Xishan, Huishan, Binha en Xinwu tot de stadsprefectuur.

Dat het stadscentrum als het district Liangxi wordt aangeduid is pas sinds 20 februari 2016. Voor die datum bestond het stadscentrum uit drie districten, Chong'an, Nancheng en Beitang, die dus op die datum werden gefuseerd tot Liangxi.

In onderstaande tabel de bevolkingscijfers van de census van 2010, aangepast aan de districtsindeling van 2016.

Map
Gehu
Xishan
district
Huishan
district
Binhu
district
Liangxi
district
Xinwu
district
Jiangyin
stadsarr.
Yixing
stadsarr.
Stadsdeel Bestuursvorm Hanzi Pinyin Inwoners Oppervlakte Inw/km²
Stadscentrum
Liangxi district 梁溪区 Liángxī Qū 944.188 71,50 13.205,43
Voorstedelijk
Xishan district 锡山区 Xīshān Qū 681.300 399,11 1.707,05
Huishan district 惠山区 Huìshān Qū 691.059 325,12 2.125,55
Binhu district 滨湖区 Bīnhú Qū 688.965 628,15 1.096,82
Xinwu district 新吴区 Xīnwú Qū 536.807 220,01 2.439,92
Satellietsteden
Jiangyin stadsarrondissement 江阴市 Jiāngyīn Shì 1.594.829 986,97 1.615,88
Yixing stadsarrondissement 宜兴市 Yíxīng Shì 1.235.476 1.996,61 618,79
Totaal 6.372.624 4.627,46 1.377,13

De indeling van de oude historische stad is typisch voor oude Chinese steden met ruwweg cirkels rondom het centrum doorkruist door kanalen. Het hoofdkanaal wordt nog altijd druk bevaren. De stad ligt in de Jangtsekiang-delta en Jiangyin ligt aan de zuidelijke rechteroever van de Jangtsekiang.

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Wuxi heeft een hete zomer, maar ook koude winters. De gemiddelde temperatuur is 15,4 °C en er valt maar zelden sneeuw. Op gemiddelde 35 dagen per jaar wordt een temperatuur van onder het vriespunt bereikt. Vanwege de ligging vlak bij de Oost-Chinese Zee heeft het een subtropische moesson zeeklimaat met gemiddeld 1048 mm regen per jaar.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Center66
Financiële straat

Wuxi is een van de vijftien officiële investeringssteden en heeft twee grote industriële parken, gericht op nieuwe industrie. Tegenwoordig is de industrie gericht op de productie van textiel. Er zijn drie zones gedefinieerd in Wuxi: een high-tech zone, een zone voor basisindustrie en een zone voor milieu-industrie. Dit zijn tevens de gedefinieerde speerpunten voor de economische ontwikkeling.

Volgens cijfers uit 2002 van de lokale regering is 24% van de economische activiteit textielgerelateerd, 25% is industriële productie en nog 8% lichte industrie. In 2003 had Wuxi een groei van 15% in de economische activiteiten. De grootste buitenlandse investeerder in Wuxi is General Electric uit de Verenigde Staten. De grootste Europese investeerder is Siemens en de grootste investeerder uit de Benelux is AkzoNobel.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Qingming-brug

Wuxi is verkeerstechnisch goed ontsloten. De stad kan producten exporteren via de havens van Shanghai op 165 km en Jiangyin op 38 km.

Vliegvelden in de omgeving zijn: Wuxi (Regionale internationale en binnenlandse vluchten), luchthaven Shanghai Pudong (globaal internationaal) op 180 km, Shanghai Hongqiao (regio-internationaal) op 120 km en Nanking Lukon (nationaal) op 180 km.

Wuxi ligt aan de treinverbindingen tussen Peking-Shanghai en Xinyi-Changxing.

Wuxi Metro wordt ook snel gebouwd.

Wuxi is een knooppunt voor drie belangrijke autosnelwegen in China. Dit zijn de snelwegen Peking-Shanghai, Shanghai-Chengdu en Tongjiang-Sanya.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Wuxi is van origine een mijnbouwstad, welke volgens de legende zijn tinvoorraden heeft opgebruikt, vandaar de naam Wuxi. De stad ontwikkelde zich tot een kunst- en cultureel centrum. Verschillende beroemde Chinese schrijvers noemen Wuxi hun thuisstad.

Wuxi tijdens de Qing-dynastie
Wuxi tijdens de Qing-dynastie

Eten[bewerken | brontekst bewerken]

Wuxi is bekend om de spareribs volgens de Wuxi-stijl

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Wuxi is een toeristische trekpleister in de Jangtsekiang-delta en behoort tot de top-10 populairste toeristische plaatsen in China. In 2003 bezochten 438.000 overzeese gasten en 22 miljoen Chinese gasten de stad.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Taihumeer: de stad is op de oevers van dit meer gebouwd. Beroemde plaatsen zijn Yuantou Zhu (het schildpadeiland) en Taihu Xiandao (eiland van de goden).
  • Xishan, Huishan: betekent letterlijk "berg van tin" en "berg van het goede hart". Dit zijn twee kleine heuvels in het westen van de stad.
  • Shanjuan: Een grot, die ontdekt is in 276 voor Chr. De betekenis van Shanjuan is gezegende grot.
  • Bamboebossen van Yixing: uitgestrekte wouden van bamboe.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Parken: Wuxi is beroemd om de vele private parken en tuinen. Li Yuan en Mei Yuan zijn goed bewaard gebleven parken. Xihui Gongyuan (Xihui park) aan de voet van de heuvel Xi Shan bevat ook historische kunstschatten.
  • CCTV-Filmstad: CCTV staat voor China Central Television. Dit is een themapark onder andere met decors voor Chinese films.
  • Lingshan: Een eiland met boeddhistische invloeden. Hier vindt men onder andere een reusachtig Boeddhabeeld (Grote Boeddha van Ling Shan) en een "drakenfontein".
  • Grote Kanaal: Het kanaal tussen Peking en Hangzhou doorkruist de stad. Er zijn twee kanalen, het oude en het nieuwe dat in 1949 werd gegraven.

Zusterstad[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Wuxi[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wuxi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.