Grote Kanaal (China)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Grote Kanaal
Werelderfgoed cultuur
De loop van het Grote Kanaal
Land Vlag van China China
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria i, iii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1443
Inschrijving 2014 (38e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Grote Kanaal (Chinees: 大运河; pinyin: dàyùnhé) is een kanaal in China en een van de langste kanalen ter wereld. De oudste gedeeltes zijn 500 jaar voor het begin van de westerse jaartelling aangelegd. Het kanaal verbindt verschillende rivierbekkens en een groot aantal meren met elkaar. Het kanaal is in totaal 1794 kilometer lang. Het staat ook bekend onder de namen Groot Kanaal, Groot Kanaal van China, het Grote Kanaal van China, het Keizerskanaal, het Grote Kanaal Peking-Hangzhou en als Groot Kanaal Beijing-Hangzhou.

Het is door de jaren heen altijd een belangrijke verbinding geweest tussen het noorden en zuiden van het vasteland van China, vooral voor het transport van goederen. Het kanaal is bevaarbaar tussen Hangzhou en Jining.

Het kanaal is opgesplitst in zeven gedeeltes (van zuid naar noord):

  • Jiangnan-kanaal
  • Li-kanaal
  • Zhong-kanaal
  • Lu-kanaal
  • Zuidelijk Kanaal
  • Noordelijk Kanaal
  • Tonghui(-rivier)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Chinese Muur · Heilige berg Taishan · Verboden Stad · Paleis van Mukden · Mogaogrotten · Mausoleum van de eerste Qin-keizer · Vindplaats van de Pekingmens in Zhoukoudian · Berglandschap van Huang Shan · Jiuzhaigou-vallei · Huanglong · Wulingyuan · Bergresidentie en afgelegen tempels van Chengde · Tempel en begraafplaats van Confucius en het huis van de familie Kong in Qufu · Oud gebouwencomplex in de Wudangbergen · Historisch ensemble van het Potala-paleis in Lhasa · Jokhangtempel · Norbulingkatempel · Nationaal park Lushan · Landschap rond de berg Emei, inbegrepen het gebied van de Grote Boeddha van Leshan · Oude stad Lijiang · Oude stad Pingyao · Suzhou · Zomerpaleis, een keizerlijke tuin in Peking · Tempel van de hemel, een keizerlijk offeraltaar in Peking · Rotssculpturen van Dazu · Wuyigebergte · Oude dorpen in zuidelijk Anhui - Xidi en Hongcun · Keizerlijke paleizen van de Ming- en Qing-dynastieën in Peking en Shenyang · Grotten van Longmen · Qingcheng en Dujiangyan-irrigatiesysteem · Grotten van Yungang · Beschermd gebied van drie parallelle rivieren in Yunnan · Hoofdsteden en graven van het oude koninkrijk Koguryo · Historisch centrum van Macau · Reservaten van de reuzenpanda in Sichuan · Yinxu · Diaolou en dorpen in Kaiping · Zuid-Chinese karstlandschap · Tulou in Fujian · Nationaal park Sanqingshan · Wutai Shan · Cultuurlandschap van het Westelijke Meer van Hangzhou · Tian Shan in Xinjiang · Cultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe · Het Grote Kanaal · Zijderoute: het wegennetwerk van de Chang'an-Tiensjancorridor · Sites van de Tusi · Cultuurlandschap met rotstekeningen van Zuojiang Huashan · Hubei Shennongjia · Qinghai Hoh Xil · Gulangyu: een historische internationale nederzetting · Fanjingshan · Archeologische ruïnes van de stad Liangzhu · Trekvogelreservaten langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai · Quanzhou

Zie de categorie Grand Canal of China van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.