Wutai Shan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wutai Shan
Werelderfgoed cultuur
Blik op Tayuan Si en het dorp Taihuai
Land Vlag van China China
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1279
Inschrijving 2009 (33e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Wutai Shan
Wutai Shan
Hoogte 3058 m
Coördinaten 39° 1′ NB, 113° 48′ OL
Ligging Shanxi, China
Wutai Shan (China)
Wutai Shan
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Wutai Shan
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 五台山
Traditioneel 五臺山
Pinyin Wǔtái Shān
Jyutping (Standaardkantonees) ng5 toi4 saan1
Tibetaans རི་བོ་རྩེ་ལྔ
Wylie (romanisatie) (Tibetaans) ri bo rtse lnga
IPA (Tibetaans) riwo tseŋa
Andere benamingen Historisch ook:
Qīngliáng Shān
清凉山

De Wutai Shan (Chinees: 五台山, pinyin: wǔtáishān) is een bergmassief in de Volksrepubliek China, dat in zijn geheel als een van de vier heilige boeddhistische bergen van China geldt (de andere drie zijn Emei Shan, Putuo Shan en Jiuhua Shan). De Wutai Shan vormt het noordelijke en hoogste deel van de Taihang Shan, een gebergte dat de Noord-Chinese laagvlakte scheidt van het Lössplateau van Shanxi. Boeddhisten komen naar de vele tempels in de Wutai Shan voor bedevaart.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Wutai Shan ligt in het noordoosten van de provincie Shanxi. Het gebergte is honderd kilometer lang en is naar de vijf bergtoppen rondom het dorp Taihuai genoemd. De hoogste top is noordpiek van 3058 meter hoog (Beitaiding) en tevens de hoogste top in Noordoost-China. Omdat de temperaturen in de zomer rond de 9 °C liggen, wordt de hij ook wel de Koude Berg genoemd.

Betekenis voor het boeddhisme[bewerken | brontekst bewerken]

Wutai Shan is een van de vier belangrijkste Chinese bergen in het boeddhisme. Rondom Taihuai bevinden zich veel boeddhistische tempels en kloosters. Chinese keizers reisden naar het gebergte. Beroemde tempels zijn onder andere de Foguangtempel en de Nanchantempel die met zijn beroemde grote hal een van de oudste bouwwerken van China is.

De kloosters aan de Wutai Shan hadden een dusdanig grote betekenis, dat er afbeeldingen werden gevonden op fresco's die op 1600 km afstand in Dunhuang werden gevonden in grotten waar nabij ook de manuscripten van Dunhuang waren aangetroffen. De dertiende dalai lama bracht hier tijdens zijn reis naar Peking in 1908 vijf maanden van zijn tijd door.

Verblijfplaats van Manjusri[bewerken | brontekst bewerken]

Wutai Shan wordt door boeddhisten geëerd als de verblijfplaats van de Bodhisattva van Wijsheid Manjushri. Gautama Boeddha zou volgens een legende vanuit India geel licht naar de berg Wutai Shan hebben gestraald, waarna zich daar Manjusri manifesteerde. Manjusri verbreidde vervolgens de boeddhistische leer in China.

Een ander verhaal is dat de bezoeker, vanaf een bergtop neerkijkend op het wolkendek, daar van tijd tot tijd de schaduw van Manjushri's gestalte meent waar te nemen. De plek wordt daarom Manjushri's graf genoemd. De bodhisattva wordt zowel geëerd door het tantrische boeddhisme zoals dat in het noorden van China en in de Himalayas leeft, als door het Chinese zen (chan) dat hem graag ziet als presiderend over de meditatieruimte.

Belangrijke tempels[bewerken | brontekst bewerken]

Andere belangrijke tempels op de Wutai Shan:

tempels vlak bij Wutai Shan:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mount Wutai van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.