Naar inhoud springen

Rotstekeningen van Zuojiang Huashan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cultuurlandschap met rotstekeningen van Zuojiang Huashan
Werelderfgoed cultuur
Detail van de voornaamste schildering
Land China
Coördinaten 22° 15′ NB, 107° 1′ OL
UNESCO-regio Guangxi
Criteria iii, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1508
Inschrijving 15 juli 2016 (Onbekende)
Kaart
Rotstekeningen van Zuojiang Huashan (China)
Rotstekeningen van Zuojiang Huashan
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het cultuurlandschap met rotstekeningen van Zuojiang Huashan (花山壁画; pinyin: Huāshān bìhuà) is een Werelderfgoed in Guangxi, in het zuiden van China. De rotstekeningen zijn op 38 locaties aangebracht op de kalkstenen rotsen aan de westelijke oever van de Ming, een zijrivier van de Zuo (左江; pinyin: Zuǒjiāng). Het gebied maakt deel uit van het natuurreservaat Nonggang. Tijdens de 40e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in juli 2016 werden de rotstekeningen en hun directe omgeving tot Werelderfgoed benoemd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste beschilderde oppervlak heeft een breedte van ongeveer 170 meter en een hoogte van ongeveer 40 meter. Het telt zo'n 1900 afbeeldingen in ongeveer 110 groepen. Ze stellen vooral mensen voor, maar ook dieren, trommels, zwaarden, messen, bellen en schepen. De menselijke figuren zijn doorgaans tussen de 60 en 150 centimeter groot, maar één figuur meet drie meter. De afbeeldingen zijn geschilderd in een mengsel van rode oker, dierlijk lijm en bloed.

Men vermoedt dat de rotstekeningen zijn aangebracht in de 6e eeuw v.Chr. tot de 2e eeuw na Chr., in de Periode van de Strijdende Staten tot de late Han-dynastie. Mogelijk beelden veel van de schilderingen het leven en riten af van de Lạc Việt, de voorouders van de huidige Zhuang, die destijds in de vallei van de Zuo leefden.