Norbulingka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Norbulingka
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 罗布林卡
Traditioneel 羅布林卡
Jyutping (Standaardkantonees) lo4 bou3 lam4 kaa1
Tibetaans ནོར་བུ་གླིང་ཀ་
Wylie (romanisatie) (Tibetaans) Nor-bu-gling-ka
Norbulingka
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Historisch ensemble van het Potala Paleis in Lhasa
Norbulingka
Land Vlag van China China
Coördinaten 29° 39′ NB, 91° 6′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria i, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 707
Inschrijving 1994 (18e sessie)
Uitbreiding 2000 en 2001
Kaart
Norbulingka (China)
Norbulingka
UNESCO-werelderfgoedlijst

Norbulingka (Wylie: Nor-bu-gling-ka) is een paleis en bijbehorend park in Lhasa, Tibet en diende als zomerverblijf van de dalai lama's van rond 1780 tot de invasie door China in het eind van de jaren '50. Het park werd rond 1750 door de zevende dalai lama Kälsang Gyatso aangelegd en werd het zomerverblijf tijdens de regering van de achtste dalai lama Jampäl Gyatso.

Het paleis bevindt zich drie kilometer ten westen van het Potala, dat werd gebruikt als winterpaleis. In het begin van de 20e eeuw werd het paleis uitgebreid met nieuwe gebouwen. In 2001 werd het paleis door de UNESCO aan de werelderfgoedlijst toegevoegd als onderdeel van het historisch ensemble van het Potala-paleis, evenals een jaar eerder de Jokhang-tempel. Verder staat het sinds 1988 op de lijst van culturele erfgoederen in de Tibetaanse Autonome Regio.

Er bevindt zich ook een dierentuin, die oorspronkelijk gebruikt werd voor de dieren die aan de dalai lama cadeau waren gegeven. Heinrich Harrer heeft rond 1950 in opdracht van de veertiende dalai lama Tenzin Gyatso op het terrein een bioscoop gebouwd.

Dansen tijdens het Yoghurtfestival
Samenzijn tijdens het Yoghurtfestival

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Chinese Muur · Heilige berg Taishan · Verboden Stad · Paleis van Mukden · Mogaogrotten · Mausoleum van de eerste Qin-keizer · Vindplaats van de Pekingmens in Zhoukoudian · Berglandschap van Huang Shan · Jiuzhaigou-vallei · Huanglong · Wulingyuan · Bergresidentie en afgelegen tempels van Chengde · Tempel en begraafplaats van Confucius en het huis van de familie Kong in Qufu · Oud gebouwencomplex in de Wudangbergen · Historisch ensemble van het Potala-paleis in Lhasa · Jokhangtempel · Norbulingkatempel · Nationaal park Lushan · Landschap rond de berg Emei, inbegrepen het gebied van de Grote Boeddha van Leshan · Oude stad Lijiang · Oude stad Pingyao · Suzhou · Zomerpaleis, een keizerlijke tuin in Peking · Tempel van de hemel, een keizerlijk offeraltaar in Peking · Rotssculpturen van Dazu · Wuyigebergte · Oude dorpen in zuidelijk Anhui - Xidi en Hongcun · Keizerlijke paleizen van de Ming- en Qing-dynastieën in Peking en Shenyang · Grotten van Longmen · Qingcheng en Dujiangyan-irrigatiesysteem · Grotten van Yungang · Beschermd gebied van drie parallelle rivieren in Yunnan · Hoofdsteden en graven van het oude koninkrijk Koguryo · Historisch centrum van Macau · Reservaten van de reuzenpanda in Sichuan · Yinxu · Diaolou en dorpen in Kaiping · Zuid-Chinese karstlandschap · Tulou in Fujian · Nationaal park Sanqingshan · Wutai Shan · Cultuurlandschap van het Westelijke Meer van Hangzhou · Tian Shan in Xinjiang · Cultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe · Het Grote Kanaal · Zijderoute: het wegennetwerk van de Chang'an-Tiensjancorridor · Sites van de Tusi · Cultuurlandschap met rotstekeningen van Zuojiang Huashan · Hubei Shennongjia · Qinghai Hoh Xil · Gulangyu: een historische internationale nederzetting · Fanjingshan · Archeologische ruïnes van de stad Liangzhu · Trekvogelreservaten langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai · Quanzhou

Zie de categorie Norbulingka van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.