Cultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe
Werelderfgoed cultuur
Terrace field yunnan china denoised.jpg
Land Vlag van China China
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria iii, v
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1111
Inschrijving 2013 (37e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het cultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe is een ruim 16.000 hectare groot gebied in het zuiden van de Chinese provincie Yunnan. Het gebied is in 2013 opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het cultuurlandschap wordt gekenmerkt door de spectaculaire rijstterrassen die zich uitstrekken over de hellingen van het Ailao Shan-gebergte tot aan de oevers van de Rode Rivier. De Hani hebben deze terrassen in de afgelopen 1300 jaar gebouwd. Via een ingenieus systeem van kanalen wordt het water van de beboste bergtoppen naar de terrassen geleid. Het belangrijkste landbouwgewas van de streek is rode rijst, ondersteund door waterbuffels, rundvee, eenden, vis en paling.

De Hani leven in 82 dorpen van 50 tot 100 huishoudens tussen de bergtoppen en de terrassen. De paddenstoelvormige huizen in de dorpen zijn gebouwd met muren van aangestampte aarde en rieten daken. De Hani handhaven daar hun traditionele levenswijze, waarin de verering van de zon, de maan, bergen, rivieren en bossen en andere natuurverschijnselen nog steeds een belangrijke rol spelen.