Taishan (berg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Taishan
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 泰山
Traditioneel 泰山
Pinyin Tài Shān
Heilige berg Taishan
Werelderfgoed gemengd
Taishan
Land Vlag van China China
Coördinaten 36° 15′ NB, 117° 6′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria i, ii, iii, iv, v, vi, vii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 437
Inschrijving 1987 (11e sessie)
Kaart
Taishan (China)
Taishan
UNESCO-werelderfgoedlijst

Taishan is een berg van historische en culturele betekenis ten noorden van de stad Tai'an, in de Chinese provincie Shandong. De hoogste piek is volgens de Chinese overheid 1.532,7 meter hoog en is vernoemd naar de Jadekeizer. Sinds 1987 staat de berg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Taishan is een van de vijf heilige bergen van het taoïsme en wordt beschouwd als belangrijkste van de vijf. Hij wordt geassocieerd met zonsopgang, geboorte, en vernieuwing. De berg wordt al zo'n 3000 jaar vereerd en is een van de belangrijkste ceremoniële centra van China. In het oude China werd hij beschouwd als de hoogste berg op aarde. Meer dan 2000 jaar lang kwamen de heersers van China hier om te offeren aan de hemel en aarde. Zes Chinese keizers hebben de berg beklommen.

De top kan worden bereikt via een 9 kilometer lange trap die uit 6293 treden bestaat, waarin een verschil van 1350 meter wordt overwonnen. Langs de route liggen elf poorten, veertien bogen, veertien kiosken en vier paviljoens. Elk gedeelte tussen twee traphekjes heeft een specifieke naam. In 2003 beklommen ongeveer 6 miljoen toeristen de berg en daarmee is het een van de meest beklommen bergen ter wereld.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mount Tai van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.