Kaiping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaiping
Kaiping (China)
Kaiping
Situering
Provincie (zìzhìqū) Guangdong
Coördinaten 22° 22′ NB, 112° 41′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1659 km²
Inwoners 700.000
Foto's
European Style Street.jpg
Portaal  Portaalicoon   China


Kaiping
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 开平
Traditioneel 開平
Pinyin Kāipíng
Jyutping (Standaardkantonees) Hoi1 Ping4
Standaardkantonees Hóoi P'ìng
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Hoi Ping
Yale (Standaardkantonees) Hoi1 Ping4
Kaipinghua Hoi3 Pen6
Dapenghua Fǒei P'àng
Peng'im (Chaozhouhua) kai1 peng5
Letterlijke vertaling vredevol starten
Diaolou en dorpen in Kaiping
Werelderfgoed cultuur
Land Vlag van China China
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1112
Inschrijving 2007 (31e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Kaiping is een stadsarrondissement in de Chinese provincie Guangdong. De oorspronkelijke bewoners spreken het Kaipinghua, een variant in het Kantonese dialect Siyihua.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kaiping ligt op een afstand van 140 km van Guangzhou en heeft een populatie van ongeveer 700.000 mensen en een oppervlakte van 1.659 km². De dorpen Changsha, Xinchang en Dihai in het zuidwesten van de Pearl River Delta behoren tot het stadsarrondissement Kaiping.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het eind van de Qing-dynastie zijn veel bewoners van het gebied geëmigreerd naar Canada en Amerika. Er wordt weleens gezegd dat er meer Kaipingezen in het buitenland wonen dan in de Volksrepubliek China zelf. In Kaiping staan zeer veel diaolou’s. De diaolou zijn versterkte opslagtorens, die veelal uit de Qing-dynastie. In de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw waren er meer dan drieduizend van dit soort gebouwen. Tegenwoordig zijn er nog maar zo’n achttienhonderd diaolou’s. De diaolou’s waren er ook om mensen tegen dieven te beschermen. De Kaipingse diaolou’s en zijn dorpen zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO in 2007.

Chinese Muur · Heilige berg Taishan · Verboden Stad · Paleis van Mukden · Mogaogrotten · Mausoleum van de eerste Qin-keizer · Vindplaats van de Pekingmens in Zhoukoudian · Berglandschap van Huang Shan · Jiuzhaigou-vallei · Huanglong · Wulingyuan · Bergresidentie en afgelegen tempels van Chengde · Tempel en begraafplaats van Confucius en het huis van de familie Kong in Qufu · Oud gebouwencomplex in de Wudangbergen · Historisch ensemble van het Potala-paleis in Lhasa · Jokhangtempel · Norbulingkatempel · Nationaal park Lushan · Landschap rond de berg Emei, inbegrepen het gebied van de Grote Boeddha van Leshan · Oude stad Lijiang · Oude stad Pingyao · Suzhou · Zomerpaleis, een keizerlijke tuin in Peking · Tempel van de hemel, een keizerlijk offeraltaar in Peking · Rotssculpturen van Dazu · Wuyigebergte · Oude dorpen in zuidelijk Anhui - Xidi en Hongcun · Keizerlijke paleizen van de Ming- en Qing-dynastieën in Peking en Shenyang · Grotten van Longmen · Qingcheng en Dujiangyan-irrigatiesysteem · Grotten van Yungang · Beschermd gebied van drie parallelle rivieren in Yunnan · Hoofdsteden en graven van het oude koninkrijk Koguryo · Historisch centrum van Macau · Reservaten van de reuzenpanda in Sichuan · Yinxu · Diaolou en dorpen in Kaiping · Zuid-Chinese karstlandschap · Tulou in Fujian · Nationaal park Sanqingshan · Wutai Shan · Cultuurlandschap van het Westelijke Meer van Hangzhou · Tian Shan in Xinjiang · Cultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe · Het Grote Kanaal · Zijderoute: het wegennetwerk van de Chang'an-Tiensjancorridor · Sites van de Tusi · Cultuurlandschap met rotstekeningen van Zuojiang Huashan · Hubei Shennongjia · Qinghai Hoh Xil · Gulangyu: een historische internationale nederzetting · Fanjingshan · Archeologische ruïnes van de stad Liangzhu · Trekvogelreservaten langs de kust van de Gele Zee en de Golf van Bohai · Quanzhou

Zie de categorie Kaiping van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.