Naar inhoud springen

Shennongjia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hubei Shennongjia)
Hubei Shennongjia
Werelderfgoed natuur
Oerbossen van Shennongjia
Land Vlag van China China
Coördinaten 31° 28′ NB, 110° 15′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1509
Inschrijving 2016 (40e sessie)
Kaart
Shennongjia (China)
Shennongjia
Kaart
UNESCO-werelderfgoedlijst
Shennongjia
Shennongjia
Yazikou, toegang tot het nationale natuurreservaat Shennongjia
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 神农架林区

Hubei Shennongjia is een natuurgebied in de Volksrepubliek China waarin nog enkele van de laatste oerbossen van Centraal China voorkomen, en de habitat van enkele unieke diersoorten die enkel in deze regio te vinden zijn. Shennongjia is ook de naam van een speciaal bosbouwdistrict op arrondissementsniveau in de Chinese provincie Hubei. Het is het enige "bosdistrict" in China, in 1970 werd deze unieke status door de Chinese Raad van State erkend.

De gouden stompneusaap, de nevelpanter en de Aziatische zwarte beer zijn zeldzame of bedreigde diersoorten in het biosfeerreservaat. Het natuurgebied is een van de weinige bekende biotopen van de met uitsterven bedreigde Chinese reuzensalamander.

Het gebied werd erkend als UNESCO Biosfeerreservaat in 1992, was reeds een UNESCO geopark en werd tijdens de 40e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in juli 2016 in Istanboel erkend als werelderfgoed natuur en toegevoegd op de werelderfgoedlijst. De kern van het beschermde gebied heeft een oppervlakte van 62.851 ha met een aanvullende bufferzone van 41.536 ha.