Staatsveiligheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Staatsveiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermde maatregelen tegen deze potentiële oorzaken in een staat. Wat er onder staatsveiligheid valt is sterk afhankelijk van de cultuur die er in een land heerst, waarbij bijvoorbeeld met een dictatoriaal regime het uiten van een afwijkende mening als schadelijk gezien kan worden, terwijl dat in een ander land valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Wat er onder de staatsveiligheid verstaan wordt, kan afhankelijk van de gebruikte definitie in een staat verschillen met de definiëring elders. Het begrip staatsveiligheid kan in enge zin betrekking hebben op de veiligheid van de staatsstructuur met al haar instellingen. In ruime zin kan het betrekking hebben op de veiligheid van een staat met al haar instellingen en burgers, inclusief de openbare orde.

Instellingen[bewerken]

Om de staatsveiligheid te waarborgen hebben veel landen een geheime dienst opgericht die moet waken over de staatsveiligheid en inlichtingen tracht te verkrijgen over op handen zijnde pogingen om deze te ondermijnen. Dit zijn in België en Nederland: