Coronavirussen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coronavirussen
Coronavirussen zijn virussen die een corona (krans) tonen wanneer ze door een elektronenmicroscoop worden bekeken.
Coronavirussen zijn virussen die een corona (krans) tonen wanneer ze door een elektronenmicroscoop worden bekeken.
Taxonomische indeling
Domein:Virussen
Groep:Groep IV ((+)ssRNA)
Orde:Nidovirales
Familie:Coronaviridae
Onderfamilie:Orthocoronavirinae
Geslacht:Alfacoronavirus
Betacoronavirus
Deltacoronavirus
Gammacoronavirus
Soort
Orthocoronavirinae
Synoniemen
  • Coronavirinae[1]
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De coronavirussen zijn een onderfamilie van virussen met positief enkelstrengig RNA als genetisch materiaal. Ze danken hun naam aan de krans (in het Latijn corona) rond de virusdeeltjes (virions). In de taxonomie vormen de echte coronavirussen de Orthocoronavirinae, tot en met 2018 de Coronavirinae genoemd. Dit is een onderfamilie van de Coronaviridae in de orde der Nidovirales.[2] Vroeger werd de naam coronavirussen ook wel gebruikt voor alle Coronaviridae.

Menselijke coronavirussen

Het belang van coronavirussen als ziekteverwekker bij de mens is moeilijk te evalueren, omdat ze moeilijk te kweken zijn in een laboratorium. Coronavirussen zijn, naast de rhinovirussen, de veroorzaker van een groot percentage van gevallen van gewone verkoudheid bij volwassenen, met name in de winter en vroeg in de lente. Van de ruim 30 in het laboratorium geïsoleerde stammen van het coronavirus bestaan zeven varianten die de mens kunnen infecteren:

SARS, MERS en 2019-nCoV kunnen dodelijke longontstekingen veroorzaken.

SARS (Severe acute respiratory syndrome)

1rightarrow blue.svg Zie SARS voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2003 ontstond in Azië een epidemie van dit virus waarbij ca. 800 mensen stierven.

MERS (Middle East respiratory syndrome)

1rightarrow blue.svg Zie Middle East respiratory syndrome coronavirus voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Deze variant komt bij kamelen voor en kan op de mens worden overgedragen. Bij een epidemie midden mei 2014 had MERS zich verspreid van Europa tot Nieuw-Zeeland, met twee gevallen in Nederland (bedevaartgangers die naar Mekka en Medina in Saoedi-Arabië waren gereisd).[4] In 2015 dook het virus ook op in Zuid-Korea.

2019-nCoV

1rightarrow blue.svg Zie 2019-nCoV voor het hoofdartikel over dit virus en zie Uitbraak coronavirus in Wuhan voor informatie over de uitbraak van dit virus in 2019 en 2020

Eind 2019 vond in de Chinese miljoenenstad Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekende variant van het coronavirus.[5] Het kreeg de naam 2019-nCoV.[6] De besmetting wordt in verband gebracht met een vismarkt in Wuhan, waar ook levende dieren, zoals otters, dassen en slangen, illegaal werden verhandeld. De markt werd daarop gesloten. Infectie met het virus veroorzaakt griepachtige symptomen en leidt bij sommige patiënten tot longontsteking. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwde de uitbraak vanwege de snelle verspreiding en de ernst vanaf 30 januari 2020 als een wereldwijde medische noodsituatie.[7]

Zie ook