Zhou Yongkang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zhou Yongkang in 2006

Zhou Yongkang (Wuxi, december 1942) is de Chinese minister van de Openbare Veiligheid. Hij is lid van het Politieke Bureau en lid van het Secretariaat van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China.

Zhou Yongkang is geboren in de provincie Jiangsu. Hij heeft gestudeerd op de onderzoeksafdeling van het Beijing Petroleum Institute en is afgestudeerd in geofysisch onderzoek. Na zijn studie start hij in 1967 met werken, en in 1973 is hij al opgeklommen tot directeur van de geofysische onderzoeksdienst van het LOEB, Liaohe Oil Exploration Bureau. Binnen LOEB maakt hij carrière als onderdirecteur van de politieke afdeling en later partijsecretaris van het LOEB-hoofdkantoor.

Van 1983 tot 1985 is hij burgemeester van de stad Panjin, en in 1985 wordt hij onderminister voor de olie-industrie, in 1988 directeur bij de China National Petroleum Corporation. Hij is in die tijd steeds lid van de bijbehorende ledengroepen van de CCP.

In 1998 wordt Zhou Yongkang minister voor Land en natuurlijke Hulpbronnen, en secretaris van de partij op dat departement. In 1999 wordt hij Algemeen Secretaris van het Provinciale Partijcomité van Sechuan.

Vanaf 2002 is Zhou Yongkang lid van het 16e Centrale Comité van de CCP en van haar politieke bureau.