Landgoed Duin en Kruidberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Duin en Kruidberg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landgoed Duin en Kruidberg
Duin en kruidberg.jpg
Locatie Santpoort
Gebouwd in 1907-1909
Gebouwd door J.J. van Nieukerken, M.A. van Nieukerken en J. van Nieukerken
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 520693

Landgoed Duin en Kruidberg is een landgoed in Santpoort, Noord-Holland. Op het landgoed bevindt zich een viersterrenhotel met vergader- en conferentiezalen. Het landgoed is ontstaan door samenvoeging van twee landgoederen, Landgoed Duin en Berg en Landgoed Kruidberg.

Het monumentale landhuis, dat ligt in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, heeft in de 9 zalen capaciteit voor 680 bezoekers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Stadhouder en koning Willem III kocht in 1682 het Landgoed Kruidberg van Sophia Trip en Daniël Jean Bernard. Bernard had zijn aandeel gekocht van Balthasar Coymans, haar zwager. Het landgoed kreeg al snel 't Princenbosch als bijnaam. De prins gebruikte het landgoed als jachtverblijf en als kleinere versie van paleis Het Loo.

In de 18e eeuw werd Duyn en Bergh bewoond door Gerard Deutz (1699-1753).[1]

Halverwege de 19e eeuw werd politicus Floris Adriaan baron Van Hall eigenaar van de landgoederen Duin en Berg en De Kruidberg. Dicht bij het huidige landhuis liet hij op Duin en Berg een nieuwe villa bouwen. In de loop der jaren breidden Van Hall en de volgende eigenaar Guillaume Louis Jacques van der Hucht het landgoed steeds verder uit naar het kustgebied. In 1895 werd het samengevoegde landgoed Duin en Kruidberg van de erfgenamen van Van der Hucht gekocht door Jacob Theodoor Cremer, een Nederlands grootondernemer, koloniaal expert en liberaal politicus. Hij liet op het landgoed het grootste woonhuis van Nederland bouwen, ontworpen door architectenbureau Van Nieukerken in neo-Hollandse renaissancestijl. De in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin is ontworpen door tuinarchitect Leonard Anthony Springer.

Tot 1961 bleef het landgoed in handen van de familie Cremer, die het in dat jaar verkocht aan de Nederlandsche Handel Maatschappij die het als vakantieverblijf voor haar personeel inrichtte. In 1993 werd het landgoed een conferentie- en trainingscentrum voor de ABN AMRO Bank. Er kwamen vergader- en conferentiezalen in en er werd in 2000 een nieuwe hotelvleugel gebouwd.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jaap-Jan Mobron, Duin en Kruidberg. Van prinselijk jachtverblijf tot modern conferentieoord. Amsterdam: ABN AMRO Historisch Archief / Waanders, Zwolle, 1997

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]