E-mailmarketing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

E-mailmarketing is een vorm van direct marketing die e-mail gebruikt om commerciële of fondsenwervende boodschappen naar een doelgroep te sturen.

In de breedste zin kan elke e-mail die is gestuurd naar een potentiële of huidige klant worden beschouwd als e-mailmarketing, maar deze term wordt normaal gebruikt om te verwijzen naar:

  • Het sturen van e-mails met als doel het verbeteren van de relatie van een onderneming met zijn huidige of oude klanten en om klantloyaliteit en herhaal aankopen te vergroten.
  • Het sturen van e-mails met als doel om nieuwe klanten te werven of om oude klanten te overtuigen iets onmiddellijk te kopen.
  • Toevoegen van reclame in e-mails die door andere bedrijven naar hun klanten worden gestuurd.

Onderzoekers schatten dat Amerikaanse bedrijven meer dan 1.51 miljard dollar uitgeven aan e-mailmarketing in 2011 en dat dit zal groeien tot $2.468 miljard in 2016.[1]

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

De voordelen van e-mailmarketing zijn:

  • Het is goedkoop. Vergeleken met direct mail of gedrukte nieuwsbrieven zijn de kosten te verwaarlozen, want de adverteerder hoeft niet te betalen voor productie, papier, druk of verzending.
  • Het is onmiddellijk van aard. In tegenstelling tot een per brief verzonden advertentie, komt een e-mail aan in een paar seconden of minuten.
  • Het laat de adverteerder zijn boodschap naar zijn doelgroep toe “duwen”, in tegenstelling tot een website die op klanten wacht om er binnen te komen.
  • Het is gemakkelijk om te traceren. Een adverteerder kan geweigerde mails traceren, positieve of negatieve respons, door-clicks en groei in omzet.
  • Het is succesvol gebleken als het goed is uitgevoerd.
  • Bepaalde typen interactie met boodschappen kunnen zorgen dat andere boodschappen automatisch worden bezorgd.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Veel bedrijven gebruiken e-mailmarketing om met bestaande klanten te communiceren, maar veel andere bedrijven sturen ongevraagde commerciële e-mail, ook bekend als spam.

Het is vaak moeilijk voor toeschouwers om het verschil te zien tussen bonafide marketing en spam. Ten eerste heb je spammers die zich uitgeven als een bonafide bedrijf. Ten tweede hebben direct-marketing politieke groepen zoals de Amerikaanse Direct Marketing Association (DMA) wetgevers onder druk gezet om activiteiten te legaliseren, die veel internetgebruikers als spam beschouwen, zoals het zenden van opt-out ongevraagde commerciële e-mail. Ten derde, puur het volume aan spam e-mail heeft ertoe geleid dat sommige gebruikers bonafide commerciële e-mail (bijvoorbeeld, een mailinglijst waarop een gebruiker zich heeft geabonneerd) met spam verwarren — vooral als de twee hetzelfde uiterlijk hebben en als de boodschap HTML en flitsende plaatjes bevat.

Vanwege de hoeveelheid spam e-mail op het internet, zijn spamfilters essentieel voor de meeste gebruikers. Sommige marketeers rapporteren dat bonafide commerciële e-mails regelmatig gestopt worden door spamfilters en verdwijnen; maar het komt minder vaak voor dat e-mailgebruikers hierover klagen.

Bedrijven die van plan zijn om e-mailmarketing in te gaan zetten, moeten controleren dat hun activiteit geen anti-spamwetten overtreden, noch de regels van hun eigen provider. Zelfs als een bedrijf de wet volgt kan het toch op een zwarte lijst terechtkomen als internet-mailbeheerders vinden dat het spam verstuurt.

E-mailsoftware[bewerken | brontekst bewerken]

E-mailsoftware maakt het mogelijk om makkelijk campagnes op te bouwen en te automatiseren. Daarnaast wordt er inzicht verkregen in de resultaten. Welke klant klikt op welke link? Wie heeft er een aankoop gedaan? E-mailsoftware kan gebruikt worden door iedere organisatie, maar is veelal interessant voor partijen die veel klanten in een database hebben en/of veelvuldig e-mailen. Naast het automatiseren van processen is het bij een aantal e-mailprogramma`s mogelijk om het huidige CRM-systeem, webshopomgeving of andere koppelingen te maken met e-mailsoftware, zodat er nog meer processen geautomatiseerd kunnen worden en er meer data beschikbaar is om op te anticiperen.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. DMA: "The Power of Direct Marketing: ROI, Sales, Expenditures and Employment in the U.S., 2006-2007 Edition", Direct Marketing Association, Oktober 2006