EOKA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
EOKA-strijder Gregoris Azentieu

EOKA (Grieks: Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών, Ethniki Organosis Kyprion Agoniston), de "Nationale Organisatie van Cypriotische Strijders"), was een Grieks-Cypriotisch nationalistische organisatie opgericht in 1954 die vocht tegen de Britse troepen en voor een unie met Griekenland. De leden van EOKA zijn "Helenisch" nationalistisch rechts en streven naar enosis met Griekenland.

Van Grieks-Cypriotische zijde werd er vooral geweld gebruikt door de EOKA-II (ook EOKA-B genoemd), een radicale, paramilitaire afsplitsing van de EOKA-I (ook EOKA-A genoemd). De EOKA-II staat bekend om zijn terroristische aanslagen op de Turkse bevolking in Cyprus. Zo zijn zij bekend van moord, afpersing, verkrachting en andere soorten geweld. De algemene bevolking had veel last van de organisatie en het ging er hard aan toe tussen 1952 en 1964 zodat de Turkse luchtmacht in moest grijpen.

In juni 1974 werden er veel Turken vermoord en op 5 juni 1974 nog eens een coup om de Grieks-Cypriotische president Makarios III omver te werpen onder leiding van Nicos Sampson, werd het te riskant voor Turkije. Turkije heeft na de coup besloten om te mobiliseren tegen de door Griekenland gesteunde rebellen om de orde te herstellen.

Tegenwoordig is EOKA een "normale" organisatie en is ze ontwapend. De voetbalclub van Magusa heeft nog het logo en is nog bekend als de Griekse 'FC EOKA'. De oud-Grieks-Cypriotische president Tassos Papadopoulos was in de late vijftiger jaren actief in het PEKA, de politieke tak van EOKA.