Naar inhoud springen

Edammersluis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 25 jul 2019 om 00:09. (Geschiedenis: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Edammersluis
De Edammersluis anno 2012
De Edammersluis anno 2012
Locatie
Locatie Edam
Coördinaten 52° 31′ NB, 5° 4′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik schutsluis
Bouw gereed 1828
Verbouwing 2015
Bouwinfo
Eigenaar Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Erkenning
Monumentstatus provinciaal monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Edammersluis, ook wel Zeesluis Edam, is een monumentale waterkering tussen het Oortgat en het Markermeer in de Noord-Hollandse plaats Edam.

Geschiedenis

De Edammersluis werd in de jaren 1828 en 1829 gebouwd ter vervanging van de Sassluis. De sluis dient als schutsluis en zorgt voor de verbinding tussen de haven van Edam en de toenmalige Zuiderzee, nu het Markermeer. Bij het complex behoren ook de sluiswachterswoning met schuur en wachthuisje. Een gedenksteen in de deurkas van een van de sluisdeuren herinnert aan de bouw van de sluis in opdracht van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen. De sluiswachterswoning is een blokvormig herenhuis en staat aan de noordzijde van de sluis aan de dijk.

Gedenkteken bij de sluis

Het sluiscomplex is erkend als een provinciaal monument vanwege de architectuurhistorische, de cultuurhistorisch en de stedenbouwkundige waarde. Voor de erkenning als provinciaal monument waren onder meer de gaafheid waarin het complex verkeert en de zeldzaamheid van dit type zeeschutsluis - een dubbelkerende sluis met stormdeuren en bijbehorende sluiswachterswoning - van belang. Ook de relatie tot de andere waterstaatkundige projecten, die op initiatief van de toenmalige koning Willem I tot stand werden gebracht, speelde een rol bij deze toewijzing. Het wachthuisje is van een latere datum en valt niet onder de beschermde status.

Bij de sluis werd in 1996 een gedenkteken geplaatst. Het kunstwerk werd aangeboden door de Amsterdamse Binnenvaart Sociëteit als een herinnering aan de geschiedenis van de scheepsbouw en van de binnenvaart in relatie tot de steden Amsterdam en Edam. Het werd geplaatst bij de Edammersluis als symbool van deze tak van nijverheid in het kader van het industriële erfgoed.[1]

In de winter van 2015 op 2016 is de sluis geheel gerenoveerd.